Eğitici drama oyunlarından sonra yapılan değerlendirme çalışmalarının 60-72 aylık çocukların duygu kavramlarını kazanmaları üzerinde etkisi - Ilgaz, Elif (My University, 2014)
Bu araştırmada, eğitici drama uygulamalarında, drama oyunu aşamasından sonra 6 aşamalı değerlendirme ve destekleme çalışmalarına katılan çocukların, duygu kavramlarını ( mutlu, üzgün, kızgın, korkmuş, şaşkın) öğrenmelerinde, yalnızca drama oyununa katılan çocuklara ve drama oyunlarına dayalı hiç eğitim almayan çocuklara oranla daha başarılı olup olmadıklarının gösterilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2012-2013 eğitim yılında bir devlet okulu olan İstanbul ili Esenler ilçesi MEB 50. Yıl Tuna İlköğretim Okulu Anasınıfında okul öncesi eğitim alan 5-6 yaşlarındaki 41 çocuk oluşturmuştur. Araştırmada 14 çocuk Deney 1 Grubu, 13 çocuk Deney 2 Grubu ve 14 çocuk Kontrol Grubu olmak üzere toplam üç grup yer almıştır. Araştırma için verilerin toplanması; Deney 1, Deney 2 ve Kontrol Gruplarının oluşturulması seçkisiz atama yoluyla, çocuklara Demografik Bilgiler Formu ve Duygu Kavramları Ölçeği öntestinin yapılması, programın uygulanması, sontest ve izleme testlerinin yapılması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda drama oyunlarından sonra yapılan değerlendirme ve destekleme çalışmalarının Önder (1995) tarafından önerilen 6 aşamalı değerlendirme/ tartışma soruları ve destekleyici etkinlikler yoluyla yapılmasının, diğer yaklaşımlara (yalnızca drama oyunlarıyla yetinilmesi ve hiç drama oyunu uygulanmaması) göre duygu kavramlarının en üst düzeyde öğrenilmesini sağladığını göstermektedir. drama, eğitici dramada değerlendirme ve destekleme etkinlikleri, okul öncesinde duygu kavramlarının öğretimi

In this study, it is aimed to show whether the children who attend drama program with 6 staged evaluative questions and supporting activities are more succesful or not then the children who participate program with only dramatic plays and the children who do not participate any kind of drama program, on learning emotional concepts ( happy, sad, angry, scared, confused). The study group was formed by 60-72 months old children who had preschol education in 2012-2013 education year at 50. Yıl Tuna Elemantry School, which was a public school in İstanbul, Esenler Disctrict. There are 3 groups in the study. 14 children are involved in Group Experiment 1, 13 children in Group Experiment 2 and 14 children in the Control Group. Those steps were followed in the study; creating the groups (Experimental 1, Experimental 2 and the Control Groups), collecting the data through the Demographic Information Form and the Scale of Emotional Concepts in pre-tests, implementation of the program, the post-tests and the monitoring tests which were presented to the 3 groups. The results of the research indicated that, applying the evaluative questions and supportive activities after dramatic plays, by 6 staged evaluation/ discussion as Önder (1995) suggested, provided children to learn emotional concepts at the highest level, compared to the other approaches of applying only dramatic plays or applying no dramatic plays. Educational drama , 6 staged evaluative and supportive activities in the educational drama, emotional concepts in preschool.
Keywords: Çocuk Gelişimi; Drama Eğitimi; Okulöncesi Çocuklar; Okulöncesi Eğitimi; Psikoloji