Yeni̇doğan yoğun bakım üni̇teleri̇nde ortaya çıkan yeni̇ bi̇r role ili̇şki̇n ni̇tel çalışma : Tedavi̇ hazırlama hemşi̇reli̇ği̇ - Köse Dolu, Yeşim (My University, 2023)
Amaç: Bu araştırmanın amacı yenidoğan yoğun bakımlarda tedavi hazırlama hemşireliği rolünün oluşmasının altında yatan nedenleri, hemşirelerin bu konu hakkındaki deneyimlerini ve görüşlerini derinlemesine incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma nitel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiş olup, bir durum çalışmasıdır. Araştırma Ağustos-Kasım 2021 tarihleri arasında İstanbul’da bulunan dört Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapıldı. Veriler; sosyodemografik özelliklere yönelik bireysel tanıtım formu ve hemşirelerin tedavi hazırlama hemşireliğine ilişkin düşüncelerini anlamaya yönelik derinlemesine görüşmeler için yarı yapılandırılmış görüşme soru formu ile toplandı. Gönüllü yirmi hemşire ile yüz yüze ve birebir görüşmeler yapıldı. Görüşmeler katılımcıların bilgisi ve onayı dâhilinde ses kaydına alındı. Verilerin analizi betimsel/ tematik analiz yöntemi ile MAXQDA 2020 kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışma beş tema altında toplanmıştır. Bunlar; hemşirelik bakım modelleri, hemşirelik modellerinin etkileşimi, tedaviye hazırlık hemşireliği, tedavi sürecindeki iş akışı ve ilaç hatalarıdır. Sonuç: Araştırma sonucunda yenidoğan yoğun bakımlarda iş yükünün fazla olması nedeniyle ilaçların temininden, kontrolünden, uygun koşullarda hazırlanmasından ve hazırlanan tedavinin bebeğin bakım veren hemşiresine teslim edilmesinden sorumlu tedavi hazırlama hemşiresine gereksinim olduğu ortaya çıkmıştır. Tedavi hazırlama hemşireliğinin katılımcılar arasında genel olarak iş yükünü azalttığı, bebeğin bakımına ayrılan sürenin arttığı dolayısıyla daha kaliteli bakım verilebildiği, ilaç hatalarının ve enfeksiyonların azalması yönünde olumlu katkı sağladığı görüşleri yaygın olarak bulunmuştur.

Objective: The aim of this research is to deeply examine the reasons underlying the formation of the role of treatment preparation nursing in neonatal intensive care units and the experiences and opinions of nurses on this issue. Material and Methods: This research has been carried out as a qualitative study and is a case study. The research was conducted in four Training and Research Hospitals in Istanbul between August-November 2021. Data; a semi-structured interview questionnaire was collected for individual introduction form for sociodemographic characteristics and for in-depth interviews to understand the nurses' thoughts on treatment preparation nursing. Face-to-face and one-on-one interviews were held with twenty volunteer nurses. The interviews were audio recorded with the knowledge and consent of the participants. The analysis of the data was carried out using the MAXQDA 2020 program with the descriptive/ thematic analysis method. Results: Study findings were gathered under five themes: nursing care models, interaction of nursing models, treatment preparation nursing, workflow in the treatment process, and medication errors. Conclusion: As a result of the research, due to the high workload of nurses in the neonatal intensive care units, the treatment preparation nursing which is responsible for the supply of drugs, their control, their preparation, and their delivery to the nurses emerged. It was determined that the views of the participants were that it reduced the workload of treatment preparation nursing and increased the time allocated to the care of the baby and contributing to the reduction of medication errors and infections.
Qualitative study on a new role emerging in neonatal intensive care units : Treatment preparation nursing
Keywords: Bebek, Yenidoğan; drug preparation; Hemşirelik; Infant, Newborn; ilaç hazırlama; intensive care units; Neonatology; Neonatoloji; Newborn; Nursing; tedavi; treatment; Yenidoğan; yoğun bakım üniteleri