Avrupa Birliği bölgesel politikaları kapsamındaki yapısal fonlar ve Türkiye - Dabak, Hansa (My University, 2006)
Avrupa Birliği, barışı korumak, ekonomik ve sosyal ilerlemeyi pekiştirmek amacıyla bir araya gelmiş 25 üye ülkeden oluşmaktadır. Avrupa Birliği ekonomik, sosyal ve siyasi birlik olmak ve bu durumu sürdürmek için çalışmaktadır. Ekonomik, sosyal ve siyasi Birlik olmak düşüncesi beraberinde üye ülkeler arasında yoğun analizleri gündeme getirmiştir. . Bu analizler Avrupa Birliği’nde üye ülkeler ve ülkeler içindeki bölgeler arasında, ciddi bölgesel farklılıkların olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. Bunun üzerine Avrupa Birliği, üye ülkeler ve üye ülkeler içindeki bölgeler arasındaki farklılıkları gidermek için bölgesel politikalar oluşturmuştur. Bölgesel politikalar Avrupa Birliği bütçesi tarafından finanse edilmektedir. Bölgesel politikaların gerçekleştirilmesinde kullanılan temel araç ise Yapısal Fonlardır. Önemi her geçen gün artan Yapısal Fonlar, sürekli revize edilmektedirler. Yapısal Fonlar 6 araçtan yararlanmaktadır. Bunlar Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu, Avrupa Sosyal Fonu, Avrupa Tarımsal Yönverme ve Garanti Fonu, Balıkçılık için Mali Araçları, Uyum Fonu ve Topluluk İnisiyatifleri’dir. Yapısal Fon kaynaklarından en fazla yararlanan ülkeler en az gelişmiş olan üye ülkelerdir. Türkiye’de Helsinki Zirvesi sonucu Avrupa Birliği kervanına katılmaya hak kazanmıştır. Bölgesel politika açısından Türkiye’ye bakıldığında durum pek farklı değildir. Türkiye’de bölgelerarasında dengesizlikler oldukça derindir. Türkiye Avrupa Birliğine üye olduğu taktirde, Yapısal Fon kaynaklarından ciddi anlamda yararlanacağı açıktır. European Union consists of 25 countries which come together with the goal of protecting peace, and reinforcing the economoic and social developments. European Union attempts and to be a social and a political union and tries to maintain this situation. The thought of being an economic, social and political union brings with itself intense analysis among the member countries. These analysis showed that there are important regional differences both among the member countries and among the regions in a member country. With that European Union created regional policies to eliminate these differences. Regional policies are financed by the European Union Budget. Structural Funds are the main tools to establish these regional policies. Structural Funds become more important every other day and they are constantly revised. These structural funds utilize 6 different funds. These are the European Regional Development Fund, the European Social Fund, the European Agricultural Guidance and Guarantee Fund, the Financial Instrument for Fisheries Guidance, the Cohesion Fund and the Community Initiatives. The least developed member countries benefit the most from the sources of structural funds. Turkey gained the right of being a candidate country of European Union after the Helsinki Summit. When we observe Turkey in terms of regional policies, the situation is not quite different. There are deep levels of instability among regions in Turkey. In the event that Turkey becomes a member country to the European Union, it is clear that Turkey will benefit extensively from the Structural Funds.
Keywords: Avrupa Birliği