Sosyal sigortalarda hak sahipliği kavramı - Cinal, Dursun (My University, 2004)
Sosyal sigorta yardımlarından yararlanmada sigortalı tek başına değil, geçindirmekle yükümlü olduğu kişilerle birlikte düşünülmüştür. Sigortalının sağlığında geçindirmekle yükümlü olduğu kişiler, sigortalının ölümü ile Kanunda yazılı koşulları taşıması halinde hak sahibi olabilmektedirler. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununda da hak sahipleri, sigortalının eşi, çocukları ve ana-babasıdır. Sosyal Sigortalar Kanununda hak sahipliği iki ayrı sigorta kolunda düzenlenmiştir. Bunlar, iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası ve ölüm sigortası koludur. Her iki sigorta kolunda da hak sahipliği sıfatının kazanabilmesi için öncelikle ölen sigortalıya ilişkin bazı koşulların gerçekleşmesi gerekmektedir. Ölen sigortalıya ilişkin koşullar her iki sigorta kolunda farklılık göstermektedir. Hak sahiplerine ilişkin koşullar ise her iki sigorta kolunda da aynıdır. Ancak, her bir hak sahibinin sosyal sigorta yardımlarından faydalanma koşulları diğerlerine göre farklılık göstermektedir. Bu çalışmada, hak sahipleri kavramının kapsamına kimlerin girdiği, hak sahipliğinin kazanılması, hak sahiplerine yapılan yardımlar, hak sahipliğinin sona ermesi ve hak sahipliğinin kötüye kullanılması konuları incelenmiştir.

L'assuré et les personnes dont l'assuré est obligé de soutenir, sont considérés ensemble. Les personnes dont l'assuré est obligé de soutenir, peuvent profiter des droits de sécurité sociale en cas de décès de l'assuré s'ils disposent des conditions prescrites par la loi. Les titulaires du droit consistent en le conjoint de l'assuré, ses enfants et ses parents aux termes de la loi des assurances sociales. Ce sujet est réglementé par deux diverses branches dans la loi des assurances sociales. Cessont l'assurance de l'accident du travail - la maladie professionnelle et l'assurance de décès. Quelques conditions relative a l'assuré décède doivent être remplir pour se prétendre au titulaire du droit. Il existe certaines différences quant aux deux branches d'assurance. Les conditions relatives aux titulaires sont les mêmes. Par contre les conditions concernant sa jouissance diffèrent. Dans notre travail, les assujettis, les prestations, le bout et la fin de l'assujettissement etleqpouoir d'abuser del'assugetissement, sont examinés.
Keywords: Devletin finanse ettiği sigorta; Sigorta; Sosyal Güvenlik