Migren Hastalığının Patogenezinde Oksidatif Stres, Damar Fizyopatolojisini_x000D_ Etkileyen Faktörler ve Enflamasyonun Rolü - YALÇIN, AHMET SUHA (My University, 2021)
Amaç: Çalışmamızda migren tanısı konmuş hastalar ile sağlıklı kontrol grubu arasında oksidatif stres, damar fizyopatolojisi ve_x000D_ enflamasyon biyobelirteçleri açısından bir fark olup olmadığının araştırılması amaçlandı._x000D_ Materyal ve Metod: SBÜ Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniğine başvuran, 18 - 49 yaş arasında olup migren_x000D_ tanı kriterlerine uyan ve sistemik herhangi bir hastalığı olmayan 27 hasta ile 27 sağlıklı kişiden kan ve idrar örnekleri alındı._x000D_ İdrarda malondialdehit, eritrositlerde glutatyon, glutatyonla ilgili enzimler, süperoksit dismutaz, katalaz, malondialdehit ve_x000D_ protein karbonilleri, plazmada malondialdehit, bilirubin, ürik asit ve albümin gibi oksidatif stres biyobelirteçlerine, damar_x000D_ fizyopatolojisi biyobelirteçlerinden trombosit ve fibrinojene, enflamasyon biyobelirteçlerinden ise interkökin (IL) 1β, IL6, IL10,_x000D_ tümör nekrozis faktör (TNF) α, c reaktif protein (CRP) ve ferritin düzeyleri ölçüldü._x000D_ Bulgular: Hasta grubunda glutatyon ve glutatyonla ilgili enzimlerin yanında süperoksit dismutaz ve katalaz değerleri kontrol_x000D_ grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düşük (p<0,001) bulundu. Plazma albümin düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel_x000D_ fark görülmedi. Ürik asit ve total bilirubin düzeylerinde ise hasta grubundaki düzeyler istatistiksel olarak anlamlı yüksek (p<0,001)_x000D_ bulundu. Benzer şekilde oksidatif hasar belirteçleri olan protein karbonilleri ile plazma, eritrosit ve idrar malondialdehit düzeyleri_x000D_ hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı yüksek (p<0,001) bulundu. Damar fizyopatolojisi belirteçlerinden trombosit sayısı ve_x000D_ fibrinojen düzeylerinin hasta grubunda anlamlı olarak arttığı (p<0,001) gözlendi. Enflamasyon belirteçlerinden IL1β, IL6, IL10 ve_x000D_ TNFα düzeyleri hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı yüksek (p<0,001) bulunurken, CRP ve ferritin düzeyleri düşüktü._x000D_ Sonuç: Migren hastalarında oksidatif stres, damar fizyopatolojisi ve enflamasyon belirteçleri birlikte değerlendirildiğinde,_x000D_ hastalardaki baskılanan ve azalan antioksidan düzeylerinin oksidatif stresi arttırdığı dolayısıyla enflamasyon ve damar_x000D_ fizyopatolojisi değişikliklerine neden olduğu sonucuna varıldı.

Background: We compared oxidative stress, vascular pathophysiology, and inflammation markers of migraine patients with_x000D_ healthy volunteers._x000D_ Materials and Methods: Blood and urine samples were obtained from 27 healthy individuals and 27 patients with a diagnosis_x000D_ of migraine who applied to Neurology Outpatient Clinics of Umraniye Research and Training Hospital. Participants were aged_x000D_ between 18 – 49 years. Patients had their diagnosis established prior to the study, and the volunteers in the control group had_x000D_ no systemic disease or relevant disorders. Urine samples were tested for malondialdehyde while erythrocytes were investigated_x000D_ for glutathione, glutathione related enzymes, superoxide dismutase, catalase, malondialdehyde, and protein carbonyls. Plasma_x000D_ samples were analyzed for malondialdehyde, bilirubin, uric acid, and albumin as oxidative stress parameters. Thrombocyte_x000D_ count and fibrinogen levels were measured for vascular physiopathology, and interleukin (IL)1β, IL6, IL10, tumor necrosis factor_x000D_ (TNF)α, CRP, and ferritin were used as inflammation markers._x000D_ Results: In addition to glutathione and glutathione-related enzymes, superoxide dismutase and catalase values were found to_x000D_ be statistically significantly lower (p<0.001) in the patient group. Albumin levels were similar in both groups, whereas uric acid_x000D_ and bilirubin levels were significantly higher (p<0.001) in the patient group. Similarly, protein carbonyls, which are oxidative_x000D_ damage markers, as well as urine, plasma, and erythrocyte malondialdehyde levels were significantly higher (p<0.001) in the_x000D_ patient group. Thrombocyte count and fibrinogen levels, both of which are vascular physiopathology markers, were found to_x000D_ increase in the patient group (p<0.001). The participants in the patient group had significantly higher (p<0.001) levels of IL1β,_x000D_ IL6, IL10, and TNFα as inflammation markers, on the other hand, CRP and ferritin levels were lower._x000D_ Conclusions: Considering oxidative stress, vascular physiopathology, and inflammation markers as a whole, we suggest that_x000D_ patients with migraine had increased oxidative stress due to suppressed and decreased levels of antioxidants and consequently_x000D_ had inflammatory and vascular changes.
Role of oxidative stress, factors affecting vascular physiopathology and inflammation in the pathogenesis of migraine disease