İMKB 100 endeksini etkileyen faktörlerin ekonometrik analizi - Elyak, Ayhan (My University, 2008)
Bu tez çalışması kapsamında genel olarak; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası endeksini etkileyen makro iktisadi faktörler hakkında bilgi verilmiş, uygulama kısmında ise; araştırma yöntemi olarak kullanılan “regresyon analizi” yardımıyla; döviz kuru, tüketici fiyat endeksi(TÜFE) ve faiz oranı değişkenlerinin İMKB endeksi üzerinde ne yönde ve hangi şiddette etki yarattıkları incelenmiştir. Yapılan bu inceleme ile; seçilen bağımsız değişkenlerden bir dönem önceki değerleriyle döviz kuru değişkeninin hisse senetleri ile aynı yönde hareket ettiği ve döviz kurunda meydana gelecek değişmelerin hisse senedi fiyatlarını kuvvetli bir şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Üç dönem önceki değerleriyle TÜFE ve cari dönem değerleriyle faiz oranı değişkenlerinin de hisse senetleri ile aynı yönde hareket ettiği ancak İMKB endeksi üzerinde düşük seviyelerde etkide bulunduğu saptanmıştır. İMKB endeksi üzerinde oldukça düşük etki yaratması nedeniyle, TÜFE değişkeni model dışında bırakılmıştır. En son kurulan model üzerinden İMKB endeksinin 2007 yılı nokta tahmin değeri hesaplanmış ve hesaplanan söz konusu nokta tahmin değerinin beklentimize yakın çıktığı gözlenmiştir.

Under the scope of this thesis; generally information about macro economic factors which affect the index of İstanbul Stock Exchange where as in the application field with the help of “regression analysis” the severity and extent of foreign exchange rate, consumer price index (CPI) and interest rate variables on the index of İstanbul Stock Exchange. With this study, it has been found that foreign exchange rate variable which is one of the selected variables move towards the same direction as share certificates with the values of the previous period and changes to be occurred on foreign exchange rate strongly influence share certificate prices. CPI with the values of three terms earlier and interest rate variables with the values of current period move towards the same direction as share certificate prices do; yet, they have low level influence on the index of İstanbul Stock Exchange. CPI variable are excluded out of model as it has very little influence on the index of İstanbul Stock Exchange. Point estimate value of 2007 of the index of İstanbul Stock Exchange has been calculated over the most recently established model and calculated and aforementioned point estimate value has been observed to have a result which is close to our estimation.
Keywords: Ekonomi; İstanbul Menkul Kıymeter Borsası (İMKB); Yatırım Yönetimi