Karayolu taşıma sektöründe işçi-işveren ilişkileri - Orhan, Ümit (My University, 2018)
ÖZETKarayolu taşımacılığı, bugün tüm dünyada kendine has avantajlarından dolayı en önemli taşımacılık şeklidir. Karayolu taşımacılığı, ticarete konu olan fiziksel malların yurtiçine veya yurtdışına sevk edilmesinde satılan veya satın alınan mamulün tamamlayıcısı ve ayrılmaz bir parçasıdır. Aynı şekilde yolcu taşımacılığında da fazla tercih edilmektedir. Ülkemizde bu sektörde bireysel ve toplu iş uyuşmazlıkları ile ilgili binlerce dosya her yıl yargı organlarının önüne gelmektedir. Bu çalışmada karayolu taşıma sektöründeki işçi işveren ilişkileri, iş hukukunun ana konuları ile değerlendirilmiştir. Ülkemizde hukuk alanındaki lisansüstü çalışmalarda sektörel araştırma içeren yayın sayısı diğer sosyal bilim dalları ile kıyaslandığında daha azdır. Çalışmamız, sektörel olarak değerlendirme yapıldığı için de o sektöre ait ayrıntılı hukuki bilgi içermesi nedeniyle özeldir. Çalışmamız üç bölüm ile sonuç ve öneriler kısmından oluşmaktadır. İlk olarak, temel kavramlar bölümünde iş hukukuyla ve karayolu taşımacılığıyla ilgili temel kavramlar değerlendirilmiştir. Ardından Karayolu Taşıma Mevzuatının İşçi–İşveren İlişkileriyle İlgili Kaynakları bölümünde konuyla ilgili uluslararası ve ulusal mevzuat, daha sonra Karayolu Taşımacılık Sektöründe Şoför Çalıştırılmasının Ana Esasları bölümünde, sektörde şoför ve yardımcı personel ile yapılacak iş sözleşmesi, sendikal faaliyetler, iş sağlığı ve güvenliği ve sosyal güvenlik hukuku ele alınmıştır. Son olarak sonuç ve öneriler kısmındaönemli hususlar özetlenmiş ve önerilerde bulunulmuştur.

ABSTRACTLand transportation is currently the most important transport form all over the world due to spesific advantages. Land transportation is an integral part of sold or purchased goods’ commercial transport to overseas or domesticlikewise passenger transport. Every year thousands of dispute cases related individual or collective labour law occupy courts in this sector in Turkey. In this study, the labour relations of sector were examined within the main concepts of labour law. At the time of writing there were few sectoral post-graduate legal studies in comparision to other fields of social sciences in Turkey. Thus, our study is specific because it contains more detailed legal knowledge about sector. The study consisted of three main parts with conclusion and suggestion part. Initially, in basic concepts, the basic concepts of labour law and land transportation were examined. Then in the following part, international and domestic regulations about study and in the part of “fundementals of driver employing in the land transportation”, driver and other auxillary staff labour contracts, labour unions, occupational health and safety and social security law were discussed. In the end, the summary of study and suggesitons in respect ofthe sector were presented.
Keywords: bonus; Harcırah; Highway law; İş Hukuku; Kara yolu hukuku; Karayolu; labour law; Law and legislation; Seferprimi Road; Taşıma; Taşımacılık; transport; traveling expences; Trucking; Turkey; Türkiye; Yasa ve yasama