Uluslararası Bakalorya eğitim felsefesine ilişkin öğretmen ve okul yöneticilerinin görüşleri - Kalafatoğlu, Esra (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı Uluslararası Bakalorya (IB) eğitim felsefesinin öğretmen ve yönetici görüşleri ile incelenmesidir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak görüşme ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmeler, katılımcıların uygun olduğu zaman dilimlerinde yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler nitel araştırma analiz yöntemleri doğrultusunda içerik analizi şeklinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılardan elde edilen bulgulara göre kodlar 12 tema altında toplanmıştır Araştırmanın sonucunda, katılımcı görüşlerine göre; IB eğitim felsefesinde “dünya vatandaşı” olarak tarif edilen kültürler arası bilince ve evrensel değerlere sahip bireylerin yetiştirilmek istendiği anlaşılmıştır. IB eğitim felsefesinin bilgiden ziyade beceri geliştirmeye odaklandığı ve günümüz ihtiyaçlarına uygun bir eğitim anlayışına sahip olduğu görüşü öne çıkmıştır. IB eğitim felsefesinin yöntem ve yaklaşımlarının etkililiği hayatın içinden olgulara yer vererek bireyin yaşantısını merkeze alması ve sorgulama süreçleriyle öğrenci tarafından şekillendiriliyor olmasıyla açıklanmıştır. Felsefenin hayata geçmesi adına öğretmen yeterliliklerinin ve veli anlayışlarının geliştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Yöneticilerin öğretmenleri destekleyen ve yol gösterici rolünün, öğretmenlerin ise öğrencilere rol model ve rehber olmalarının önemi öne çıkmıştır. IB felsefesine göre öğretmen beklentilerinin; kendilerini sürekli yenileyen, hayat boyu öğrenen ve IB profillerini yansıtan bireyler olmaları gerektiği düşünülmektedir. IB öğretmenlerinin; dünyadan farklı örneklere, felsefeye ilişkin ortak bakış açısı geliştirmeye ve farklılaştırma eğitimleriyle desteklenmeye ihtiyaç duydukları sonucuna ulaşılmıştır. Velilerin IB eğitim felsefesini benimsiyor, uyguluyor ve okulla iş birliğine gidiyor olmalarının öğrencilerin eğitim felsefesine uygun yetişmelerini sağlamak adına gerekli olduğu düşüncesi öne çıkmıştır. IB eğitim felsefesine ilişkin sürdürülen eğitim çalışmalarının ulusal eğitim hedefleriyle olan ilişkisine dair kültürel ve akademik boyutlarda uyumlanmanın sağlanabildiği ve herhangi bir çatışma durumunun oluşmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of this study is to examine the International Baccalaureate (IB) philosophy of education with the views of teachers and administrators. The research was conducted with case study, which is one of the qualitative research methods. Interview and semi-structured interview form was used as data collection tool. The interviews were conducted face-to-face in the appropriate time periods of the participants. The data were analyzed in the form of content analysis in accordance with qualitative research analysis methods. According to the findings of the participants, codes were collected under 12 themes.According to the opinions of the research participants; It was concluded that individuals with intercultural awareness and universal values, which are described as “citizens of the world” in IB education philosophy, are aimed to be raised. IB's philosophy of education is focused on skill development rather than knowledge and it has an understanding of education that is suitable for today's needs. The effectiveness of the methods and approaches of IB education philosophy is explained as taking individual’s life at the center by including facts from life and being shaped by the student through inquiry processes. It has been concluded that teacher competencies and parents' understanding should be developed in order to implement the philosophy. The role of administrators in supporting and guiding teachers and the role of teachers as role models and guides for students have stood out. According to IB philosophy teachers are expected to be individuals who constantly renew themselves, learn lifelong and reflect IB learner profile attributes. For IB teachers; It is concluded that they need to see different examples from the world, develop a common perspective on philosophy and to be supported in the area of differentiated instruction. The idea that parents adopt and implement IB education philosophy and cooperate with the school is necessary to ensure that students are raised in accordance with the education philosophy. It has been concluded that the adaptation of the cultural and academic dimensions of the educational activities carried out in IB education philosophy and national educational goals can be achieved and conflicting situations have not arisen.
Keywords: Education; Eğitim; Eğitim felsefesi; Inquiry based education; International Baccalaureate; International Baccalaureate Programme Philosophy of Education; Sorgulama temelli eğitim; Uluslararası Bakalorya; Uluslararası Bakalorya Programı