Cumhuriyet dönemi Türk-Rum ahali mübadelesi (1923- 1930) - Aksel, Hasan (My University, 2001)
Çalışmanın birinci bölümü, Tez konusu olan Nüfus Mübâdelesi meselesinin nasıl ve ne şekilde ortaya çıktığı ile ilgilidir. Bu bölümde, tarihsel süreç içerisinde, Türk ve Rumların mübâdele edilmesini gerektiren sebepler, bu fikrin ilk defa ortaya çıkışı ile ilgili bilgiler verilmekte ayrıca, Lozan Barış Antlaşmasına kadar geçen sürede konu ile ilgili çalışmalar da anlatılmaktadır. İkinci bölümde ise, tarihsel sıralaması ile meselenin çözümü için Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan siyasi antlaşmalar, bunların içeriği, mübâdelenin başlaması ile antlaşmalara göre uygulanışı sırasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar, tartışmalar ve bunların çözümleri anlatılmıştır. Mübâdeleler sırasında Türkiye ve Yunanistan başlığı altında yer alan üçüncü bölümde, Türkiye'den Yunanistan'a, Yunanistan'dan Türkiye'ye yapılan ahali değişimleri ile ilgili gelişmeler, bunların her iki devlete siyasi, sosyal ve ekonomik etkileri, çok zor bir eylem olan mübâdelede mübâdillerin durumları ve istatistiksel bilgiler yer almaktadır. Sonuç kısmında mübâdelenin Türkiye ve Yunanistan açısından genel bir değerlendirmesi ve bu eylemin etkilerine değinilmiştir. Ekler kısmında, mübâdele yılları içindeki demogratif değişimler, resmî belgeler ve ekonomik verilere yer verilmiştir.

REPUBLIC PERIOD THE EXCHANGE OF MINORITIES OF TURKS AND GREEK (1923 - 1930) The first chapter of this study consists of the subject of the thesis, when and how the problem of the exchange of Minorities arose. In this section; In a historical period, the reasons of the exchange of Turks and Greek are stated by giving information about how this idea arose. Besides this, the works related to the subject are stated, which were carried out until the Louzanne Peace Treaty. The second chapter consists of political treaties between Turkey and Greece to solve the problem, their consistency, the problems arising with the beginning of the exchange and when carried out, discussions and solutions to them. In the third chapter under the title of during the exchange of minorities Turkey and Greece; Improvements related to the exchange of minorities from Turkey to Greece and from Greece to Turkey, its political, social and economic effects, during the exchang the situation of the people exchanged and statistics are stated. The Conclusion Chapter consists of general evalution of the exchange of minorities from the point of Turkey and Greece and the effects of this action. In the Documents Chapter, the changes of population during the exchange, legal documents and economical data are stated.
Keywords: Tarih-Türkiye Cumhuriyeti