Türk medeni hukukunda çocuğun katılım hakkı - Levent, Gaye Tuğ (My University, 2022)
Katılım kavramı, kişinin kendi yaşamını ve içerisinde yaşadığı topluluğun yaşamını etkileyen kararları paylaşma sürecinde kullanılan temel bir vatandaşlık hakkı olarak tanımlanabilir. Çocuğun katılım hakkı ise çocuğu ilgilendiren her meselede, karar sürecine çocuğun aktif şekilde dahil edilmesi, dinlenilmesi ve görüşlerinin dikkate alınmasının sağlanmasıdır. Genel demokrasi anlayışı ile aile içi demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan katılım hakkı aynı zamanda çocuğun onurlu ve özerk bir birey olarak kişiliğinin gelişmesine de katkı sağlamaktadır. Çocuğun katılımı, çocukla ilgili her işlemde göz önünde bulundurulması gereken çocuğun üstün yararının belirlenmesinde de hayati önem taşımaktadır. Çocuğun üstün yararının belirlenebilmesi ve korunabilmesi için çocuğun bilgilendirilmesi ve görüşlerini ifade edebilmesi gereklidir. Çocuğun katılım hakkı, kendisini ilgilendiren iş ve işlemlerde görüşünü bildirme ve kendisini ilgilendiren yargılamalarda temsil edilme hakkı olmak üzere iki temel konu üzerinden ifade edilebilir. Dört bölümden oluşan bu tez çalışmasında, Türk Medeni Hukuku’nda çocuğun katılım hakkı bu iki temel konu üzerinden ele alınmıştır.

The concept of participation can be defined as a basic citizenship right used in the process of sharing decisions that affect one's own life and the life of the community in which they live. The child's right to participate, on the other hand, is to actively involve the child in the decision-making process, to be listened to and to ensure that his views are taken into account. The right to participation, which is an indispensable condition of democracy within the family with the general understanding of democracy, also contributes to the development of the child's personality as an honorable and autonomous individual. The child's participation is also vital in determining the best interests of the child, which should be considered in any child-related action. In order to determine and protect the best interests of the child, it is necessary for the child to be informed and able to express his/ her views. The child's right to participate can be expressed through two basic issues: the right to express his/ her opinion in the affairs and proceedings that concern him/ her and the right to be represented in the proceedings that concern him/ her. In this thesis, which consists of four parts, the child's right to participate in Turkish Civil Law is discussed over these two basic issues.
Keywords: Ayırt etme gücü; child; Civil law; Çocuk; Katılım; Katılım Hakkı; maturity; Medeni hukuk; participation; right to participate; Sınırlı ehliyetsiz; Turkey; Türkiye