Beliren yetişkinlik döneminde psikolojik sağlamlık ile büyüme korkusu arasındaki ilişkide umudun aracı rolünün incelenmesi - Çalışkan, Zehra (My University, 2024)
Bu araştırmanın temel amacı beliren yetişkinlerde psikolojik sağlamlık ile büyüme korkusu arasındaki ilişkide umudun aracı rolünü incelemektir. Ayrıca büyüme korkusunun çeşitli demografik değişkenler (cinsiyet, doğum sırası, daha önce psikolojik yardım alıp almama, sosyoekonomik düzey, algılanan ebeveyn tutumu, üniversite türü, anne-baba eğitim düzeyi) açısından ele alınması da araştırmanın bir diğer amacıdır. Araştırmanın örneklemi, 18-29 yaş arası 320 beliren yetişkinden oluşmaktadır. Katılımcıların 232’ si (%72,5) kadın, 88’ i (%27,5) erkektir. Araştırmada büyüme korkusu bağımlı değişken, psikolojik sağlamlık bağımsız değişken ve umut ise aracı değişken olarak belirlenmiştir. Verilerin toplanmasında Demografik Bilgi Formu, Büyüme Korkusu Ölçeği, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Sürekli Umut Ölçeği kullanılmıştır. Mevcut araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler SPSS 27 paket AMOS 24 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Katılımcıların büyüme korkusu düzeylerinin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını görmek amacıyla Bağımsız Gruplar t Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Psikolojik sağlamlık ile büyüme korkusu arasındaki ilişkide umudun aracı rolü yapısal eşitlik modeli (YEM) ile incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların büyüme korkusu ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Psikolojik sağlamlık ile umut arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki, umut ile büyüme korkusu düzeyi arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Psikolojik sağlamlık ile büyüme korkusu arasındaki ilişkide umudun tam aracı role sahip olduğu bulunmuştur. Büyüme korkusu toplam puanının psikolojik yardım alıp almama ve anne-baba eğitim düzeyine göre farklılaşmadığı gözlemlenirken; cinsiyet, sosyoekonomik düzey, doğum sırası, algılanan ebeveyn tutumu ve üniversite türüne göre farklılık gözlemlenmiştir.

The main purpose of this study is to examine the mediating role of hope in the relationship between the resilience and growth fear of emerging adulthood. In addition, the focus of growth fear in terms of various demographic variables (gender, birth order, whether receiving psychological help before or not, socioeconomic level, perceived parenting attitude, university type, level of parental education) is another objective of this study. The study group of research consists of 320 emerging adults aged 18-29. Of the participants, 232 (72,5%) were female and 88 (27,5%) were male. In the study, growth fear was determined as the dependent variable, resilience as the independent variable and hope as the mediating variable. The Demographic Information Form, the Growth Fear Scale, the Brief Resilience Scale and the Dispositional Hope Scale were used to collect the data. The current research was designed in relational screening model as a quantitative research method. The data obtained from the study group was analyzed using the SPSS 27 package program and AMOS 24 programs. Pearson Product-Moment Correlation Analysis was used to examine the relationship between variables in data analysis. Independent Groups t Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) is used to see if participants' growth fear levels differ according to demographic variables. The mediating role of hope in the relationship between resilience and growth fear is examined through the structural equation modeling (SEM). According to the results of the research, negative significant relationships were observed between the participants’ fear of growth and level of resilience. A positive significant relationship between resilience and hope; a negative significant was observed between the level of fear of growth and hope. It was found hope, has a full mediator role in the relationship between resilience and fear of growth. While it is seen that fear of growth total score does not differ according to döşe whether psychological help is received or not, level of parental education; it has been observed that it differs according to gender, socioeconomic level, birth order, perceived parenting attitude and university type.
The mediating role of hope in the relationship between resilience and growth fear in emerging adulthood
Keywords: beliren yetişkinlik; büyüme korkusu; emerging adulthood; growth fear; hope; positive psychology; pozitif psikoloji; Psikoloj; Psikolojik sağlamlık; Psychology; Resilience; umut