Yapay zekanın temelleri ve bir yapay sinir ağı uygulaması - Uysal, Ahmet Ender (My University, 2009)
Yapay Zeka, Yapay Sinir Ağları ÖZET YAPAY ZEKANIN TEMELLERİ VE BİR YAPAY SİNİR AĞI UYGULAMASI Bu tez çalısmasının amacı yapay zekanın temellerini inceleyip, yapay zeka tekniklerinden biri olan yapay sinir ağlarının sosyo-ekonomik alanda bir uygulamasını gerçeklestirmektir. Gerçeklestirilen uygulama ile YSA’larının sosyal alanlara da basarıyla uygulanabileceği görülmüstür. Bu çalısmada kullanılan veriler devlet planlama teskilatının web sitesinden elde edilmistir. Toplam 40 farklı değisken üzerinden illerin gelismislik düzeyi saptanmaya çalısılmıstır. Bu veriler 2003 ve 1996 yılının verilerine dayanmıstır. Bu çalısma sonucunda yapay sinir ağlarının sosyal yapılara da basarıyla uygulanabileceği görülmüs ve parametreler, eğitim algoritmaları gibi özelliklerin çözüme ulasmada ne derece etkili olacağı tespit edilmeye çalısılmıstır. Çalısmamız gelecekte bu alanda yapılabilecek çalısmaların bir karar-destek sistemi olarak kullanılabileceğini göstermistir. Artificial Intelligence, Neural Networks

THE FOUNDATIONS OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE AND AN APPLICATION ON NEURAL NETWORKS The purpose of this study was to examine the foundations of artificial intelligence and perform a neural network application about socio economic status of provinces of Turkey to see its success rate. We saw that how it can be applied succesfully in the social field. The data were collected from the official web site of the Government Planning Organization (DPT). 40 different variables which effect the fluctuations of socio economic parameters were used in this study. The data were based on real report data of 2003 and 1996 As a result of this study we determined how effects these parameters such as number of layers, training algorithms to reach the better solutions. We have decided that this kind of Neural Networks can be used as a supplementary tool to make a decision
Keywords: Yapay Sinir Ağları; Yapay Zeka