Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ekonomik ilişkiler : (2000-2010) - Dal, Süleyman (My University, 2012)
ney Afrika, ihracat, ithalat, sanayi, tarım. ÖZET Yeryüzünün en yoksul kıtası olan Afrika’nın, en etkili ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler, 2000’li yıllara kadar düşük seviyede seyretmiştir. Türkiye’nin 2003 yılında Afrika pazarına girişte Güney Afrika’yı öncelikli ülke ilan etmesiyle, ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler artmaya başlamış, 2005’te ülkemizde ‘Afrika Yılı’ ilan edilmesiyle de Güney Afrika’nın iş çevrelerimiz tarafından daha yakından tanınması, ihracat ve ithalat değerlerini yükseltmiştir. Bu çalışmamızda, 2000-2010 yıllarında Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ekonomik ilişkiler ele alınmıştır. Ekonomik ilişkilerin istenilen düzeyde olmamasının sebebi, ülkedeki güvenlik zafiyeti ve orta sınıfın yokluğudur. İhracat değerlerinde de artış görülen Türkiye’nin, daha çok ithalat gerçekleştirdiği Güney Afrika ile dış ticaret dengesi; altın ithalatı sebebiyle açık vererek, sürekli ülkemiz aleyhine seyretmektedir. Turkey, South Africa, export, import, industry, agriculture.

Earth's poorest continent of Africa, the most influential country in the Republic of South Africa, between economic relations with Turkey until the low level for 2000. South Africa for the African market at the entrance of Turkey in 2003 and declared a priority country, started to increase bilateral political and economic relations, Turkey in 2005 'Year of Africa' more closely with the announcement of the recognition by the South African business circles, export and import. In this study, in the years 2000-2010 is discussed economic relations between Turkey and the Republic of South Africa. The possible cause for the desired level of economic relations, the country's security weakness and the absence of the middle class. Turkey seen an increase in export values, but rather performs the import trade balance with South Africa, due to open by gold imports, against our country remains constant.
Keywords: İhracat; İthalat; Tarım_Türkiye