Deneysel interstisyel sistit modellerinde kimyasal ajanların tedavi edici rolü - Ercan, Feriha; Çetinel, Şule (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2011)
Deneysel interstisyel sistit (İS) protamin sülfat (PS) gibi kimyasal maddelerin intravezikal verilmesiyle, lipopolisakkarid gibi kimyasal maddelerin sistemik olarak uygulanmasıyla ya da soğuk, akut ve kronik stres gibi sistemik çevresel uyaranlarla oluşturulabilmektedir. Bu İS modellerinde kullanılan bir çok antioksidan ve antienflamatuvar ajanın yanı sıra afferent sinir lifleri denervasyonunun mast hücresi salgılarını inhibe ettiği, mesane duvarında meydana gelen mast hücre degranülasyonunu ve ürotelyum hücreleri arasındaki bağlantıların açılmasını engellediği, P maddesi gibi nörotransmitterleri taşıyan afferent sinirlerin aktivasyonunu ve reaktif oksijen radikallerinin oluşumunu engellediği gösterilmiştir. Yapılan deneysel çalışmalarda iyileştirici etkisi gösterilen kimyasal ajanların İS tedavilerine ışık tutması açısından önemlidir.
Keywords: Deneysel, interstisyel sistit, mast hücresi, enflamasyon, mesane, kimyasal ajanlar