Beyin temelli öğrenme kuramına dayalı matematik eğitiminin akademik başarı ve tutum üzerine etkisi - Sadık, Sinem (My University, 2013)
BEYİN TEMELLİ ÖĞRENME KURAMINA DAYALI MATEMATİK EĞİTİMİNİN AKADEMİK BAŞARI VE TUTUM ÜZERİNE ETKİSİ Bu çalışmada beyin temelli öğrenme kuramının ortaokul 6. Sınıf öğrencilerinin kesirler konusundaki başarısına ve matematik dersine tutumuna etkisinin ne düzeyde olduğu araştırılmıştır. Çalışmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: 1. Ortaokul 6. Sınıf öğrencilerinin matematik dersinde kesirler konusundaki başarı düzeylerine göre, a. Beyin temelli öğrenme yaklaşımına göre öğrenim gören deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yaklaşımlarına göre öğrenim gören kontrol grupları öğrencilerinin deneysel işlem öncesi ve sonrası başarı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir farklılık var mıdır? b. Beyin temelli öğrenme yaklaşımına göre öğrenim gören deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yaklaşımlarına göre öğrenim gören kontrol grupları öğrencilerinin cinsiyet değişkenine göre deneysel işlem öncesi ve sonrası başarı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir farklılık var mıdır? 2. Ortaokul 6. Sınıf öğrencilerinin matematik dersinde kesirler konusundaki tutumlarına göre; a. Beyin temelli öğrenme yaklaşımına göre öğrenim gören deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yaklaşımlarına göre öğrenim gören kontrol grupları öğrencilerinin deneysel işlem öncesi ve sonrası matematiğe olan tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir farklılık var mıdır? b. Beyin temelli öğrenme yaklaşımına göre öğrenim gören deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yaklaşımlarına göre öğrenim gören kontrol grupları öğrencilerinin cinsiyet değişkenine göre deneysel işlem öncesi ve sonrası matematiğe olan tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir farklılık var mıdır? Bu çalışmada, ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında, bir deney grubu ve bir kontrol grubu ile yapılmıştır. Bu çalışmaya, deney grubunda 34, kontrol gruplarında 34öğrenci olmak üzere toplam 68ortaokul 6. sınıf öğrencisi katılmıştır. Araştırmanın uygulaması matematik dersindeki “Kesirler” konusunun öğretiminde gerçekleştirilmiştir. Deney grubundaki öğrencilere beyin temelli öğrenme yaklaşımıyla, kontrol grubundaki öğrencilere ise geleneksel öğretim yöntemleri ile öğretim yapılmıştır. Araştırma, haftada 4 saat olmak üzere toplam 30 ders saatini kapsayan süre içerisinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplamak amacı ile başarı testi, tutum testi ve beyin baskınlık aracı kullanılmıştır. Uygulama sürecinin sonunda, deney grubundan rasgele seçilen 5 öğrenci ile görüşme yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS (Statictical Package for Social Sciences Program, Version 17.0) programları ile analiz edilmiştir. İstatistiksel veri analizinde, verilerin normalliği araştırıldıktan sonra bağımlı gruplarda t-testi ve bağımsız gruplarda t- testi kullanılmıştır. Yapılan analizlerden elde edilen sonuçlar şunlardır: a. Başarı son test puanlarında, deney ve kontrol grubu arasında, deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark vardır. b. Tutum son test puanlarında, deney ve kontrol grubu arasında, deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark vardır. c. Deney grubu başarı testi puanlarında, ön ve son başarı testi arasında, son test lehine istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark vardır. d. Deney grubu tutum testi puanlarında, ön ve son tutum testi arasında, son test lehine istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark vardır. Ayrıca, yapılan görüşmede, öğrencilerin beyin temelli öğrenme yaklaşımına dayalı ders uygulamalarına yönelik oldukça olumlu görüşlere sahip oldukları saptanmıştır. Beyin temelli öğrenme, matematik öğretimi, başarı, tutum.

THE EFFECT OF MATHEMATIC EDUCATION, WHICH IS BASED ON BRAIN BASED LEARNING THEORY,ON ACADEMIC SUCCESS AND ATTITUDE This thesis observes the success of 6 th grade secondary school students on the topic of fractions with the help of brain based learning and it observes the level of its effects on mathematic course.The thesis answers the following questions; 1.According to the level of the success of 6 th grade secondary school students on mathematics, a . Whether there is a difference or not on the level of success between the experimental group students who take education with brain based learning method and the control group students who study with traditional methods before and after experimental procedure. b.Whether there is a clear statistical difference or not on the level of success between the experimental group students who take educaition with brain based learning method and the control group students who study with traditional method before and after experimental procedure according to the sex mobility. 2. According to the attitudes of 6th grade secondary school students on the topic of fractions on mathematics. a. Whether there is a clear statistical difference or not toward mathematics between the experimental group students who take education with brain based learning method and the control group students who study with the traditional method before and after experimental procedure. b. Whether there is a clear statistical difference or not toward mathemstics between the experimental group students who take eduacition with brain based learning method and the control group students who study with traditional method before and after experimental procedure according to the sex mobility. Pre- test and Post -test control group experimental design is used in this search. The search is done with one experiment group and one control group in 2012 -2013 education period. With the inclusion of 34 experimental group and 34 control group in total 68 6th grade secondary school students take place in this search. The search is carried out on the topic of “fractions” on mathematics.The experimental group students are taught with brain based learning method,on the other hand ,the control group students are taught with traditional teaching methods. The search is carried out weekly 4 hours and in a duration of total 27 course hours.In order to collect data achievement test ,attitude test and cerebral dominance test are used in the search.With randomly chosen 5 experimental group students are interviewed at the end of the implementing process.The data which are derived from the search, are analysed with Spss(Statical package for social science program version 17.0). In the analysing of statistical data, after searching the normality of the data t-test is used both in control and experimental group. The obtained data from the applied analyses; a.In the last test markings between the control and the experimental group , the success is statistically different in a clear level for the benefit of the experimental group . b.In the last test markings between the control and the experimental group ,the attitude is statistically different in a clear level for the benefit of the experimental group. c.In the markings of the achievement test for the experimental group,there is statistically difference between pre test and post test.in a clear level for the benefit of the post test d.In the markings of the attitude test for the experimental group, there is statistically difference between pre test and post test in a clear level for the benefit of the post test Furthermore, In the meetings it is understood that the students have positive ideas on the course practices which based on brain based learning method. Key words: Brain based learning, mathematic teaching, achievement, attitude.
Keywords: Eğitim, İlk; Matemetik; Öğrenim ve Öğretim