Türk firmalarının gelişmekte olan ekonomilere giriş ve sahiplik seçimleri üzerine bir araştırma: Romanya örneği - Özkasap, Gaye (My University, 2010)
Gelişmekte Olan Ekonomiler, Giriş Biçimleri, Sahiplik Biçimleri, Türk Firmaların Yabancı Doğrudan Yatırımları ÖZET TÜRK FİRMALARININ GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERE GİRİŞ VE SAHİPLİK SEÇİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ROMANYA ÖRNEĞİ Son yıllarda gelişmekte olan ekonomilerin uluslararası yatırımlar açısından önemli bir pozisyona geldiği bilinmektedir. Bu alandaki çalışmalarda firmaların bu ülkelerdeki giriş stratejilerini neye göre belirledikleri ana konu haline gelmiştir. Çalışmalarda gelişmekte olan ülkelerde yatırım yapan firmaların giriş ve sahiplik seçimlerinde birden çok faktörün etkili olduğu, bu nedenle tek bir teori yerine birden çok teorinin bir arada ele alınmasının firmaların bu seçimlerini açıklamada daha etkili olduğu ifade edilmektedir. Bu çalışmada imalat sektöründe faaliyet gösteren Türk firmalarının gelişmekte olan bir ülke konumundaki Romanya’da giriş ve sahiplik seçimlerini açıklamada Kurumsal Teori, İşlem Maliyeti Teorisi, Kaynak Temelli Görüş ve bu üç teoriyi bünyesinde barındıran Dunning’in Eklektik Yapısı kullanılmıştır. Örnek olay yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, ilgili teorilerin tek başına açıklayıcılığının olmadığı, her birinin belli derecelerde açıklayıcılığının olduğu bu nedenle de Dunning’in eklektik yapısının daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Emerging Economies, Entry Modes, Ownership Modes, Turkish Foreign Direct Investment

A STUDY ON THE ENTRY AND OWNERSHIP MODES OF TURKISH COMPANIES INTO EMERGING ECONOMIES: THE CASE OF ROMANIA It has been known that emerging economies are coming to important position for international investments in recent years. It has been a key issue how firms determine their entry strategies into emerging economies. It has been claimed that several factors affected a firm’s ownership and entry modes preferences in emerging economies. For this reason, it has been stated that reliance on only one theory or perspective would be inadequate to explain the preferences and that various theories and perspectives would be more beneficial in this respect. In this study, the entry and ownership modes used by Turkish manufacturing companies that invest in Romania have been studied from various theoretical aspects, Institutional Theory, Transaction Cost Theory, Resource Based Theory and Dunning’s Eclectic Approach which incorporates first three theories. In this study, which used the case study method, it has been revealed that none of the relevant theories can alone explain the entrance behavior of Turkish companies to Romania. Rather, each of them partly explains it. As a result, it can be suggested that Dunning’s Eclectic Approach is more explanatory than the other theories.
Keywords: Gelişmekte Olan Ülkeler; Yabancı Doğrudan Yatırımlar