DİŞ HEKİMLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN RENK ÖLÇÜM BAŞARILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Amaç: Diş hekimliğinde kullanılan renk ölçüm metodlarının ve renk ölçüm cihazlarının tutarlılığının in vivo karşılaştırılması, diş hekimliği öğrencilerinin renk seçme becerilerini renk ölçüm cihazları ile karşılaştırarak ne kadar doğru renk seçimi yaptıklarını ve hangi yöntem ile en başarılı renk seçimi yaptıklarını değerlendirmektir. Metod ve Materyal: Çalışma in vivo koşullarda ve 70 kişilik bir çalışma grubu oluşturarak yapılmıştır. Diş hekimliği son sınıf öğrencilerinden oluşan üç kişilik grup Vita Easyshade®, Dentsply Shadestar,Vita 3Dmaster renk skalası ve Vitapan klasik renk skalalarını kullanarak, sağ maksiller kesici dişten Vita sisteminde 3 farklı yöntemle, 3D-Master sisteminde de 3 farklı yöntemle renk ölçümleri yapmıştır. Her sistemde yapılan ölçümler kendi aralarında T-testi kullanılarak karşılaştırılmış ve tutarlılıkları belirlenmiştir (p <0,05). Bulgular: Vita Easyshade® ile Dentsply Shadestar'dan elde edilen veriler Vita sistemine göre istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (?=0.009), 3DMaster sisteminde yapılan eşleştirme kabul edilir sınırın dışında istatistiksel olarak anlamsız sonuç vermiştir (?=0.924). Öğrencilerin yaptığı ölçümlerde ise sadece vita skalasıyla yapılan ölçüm ile Vita Easyshade® arasındaki sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (?=0.047), diğer bütün ölçümlerde istatistiksel olarak anlamsız sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç: Diş hekimliğinde renk seçimi klinik tecrübe ile doğru orantılıdır. Diş Hekimliği öğrencilerinin renk seçiminde klasik Vita skalası veya klasik Vita renk skalasına ait değerlere göre ayarlanmış renk ölçüm cihazlarını beraberinde getirecektir

Aim: The aims of this study were to compare the dental shade matching methods and evaluate their consistency, the shade matching ability of dental students with the help of colorimeters and to find the best way of shade matching for them Methods and Materials: Study has been made in in vivo conditions with 70 participants. A group of 3 dental student has made their observations with Vita Easyshade®, Dentsply Shadestar, Vita 3D-master and Vita Classical Scales on the first right maxillary central tooth. Three different data collected on Vita system and three different data collected on 3D-Master system and for each group, all these data were compared separately with T-test and their consistency was evaluated (p <0,05). Results: The values obtained from the comparison of Vita Easyshade® and Dentsply Shademaster colorimeters were statistically significant in Vita system (α=0.009) but insignificant in 3D- master system (α=0.924). The values obtained from the comparison of Vita Easyshade® and Vitapan classical scale were statistically significant (α=0.047). Conclusion: Shade matching is proportional to the clinical experience in dentistry. To use Vita Classic scale or Vita Easyshade® and Dentsply Shademaster colorimeters in Vita system will bring color measuring success for dental students
EVALUATION OF THE SHADE MATCHING SUCCESSES OF DENTAL STUDENTS
Keywords: Diş Hekimliği