Geriatrik bireylerde farklı ikili görev eğitimlerinin denge, düşme korkusu ve yaşam kalitesine etkisi - Yüzlü, Volkan (My University, 2022)
Amaç : Geriatrik bireylerde entegre ve ardışık ikili görev eğitimlerinin denge, düşme korkusu, yürüme hızı, ikili görev maliyeti, bilişsel durum ve yaşam kalitesine etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve yöntem : 58 katılımcı rastgele Entegre İkili Görev (EİG) ve Ardışık İkili Görev (AİG) grubu olarak ayrılmıştır. 8 hafta, haftada 2 gün uygulanan eğitimlerin öncesi ve sonrasında; Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Zamanlı Kalk-Yürü Testi Standart (ZKY-ST), Zamanlı Kalk-Yürü Testi Bilişsel (ZKY-BİL), Tinneti Düşme Etkinlik Ölçeği (TDÖ), 10 metre Yürüme Hızı Tekli Görev (10m YH-TG), 10 metre Yürüme Hızı Bilişsel (10m YH-BİL), İkili Görev Maliyeti Hesaplaması (İGM), Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MOCA), Yaşlılar için Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Anketi (Whoqol-Old) kullanılmıştır. Bulgular : Tekli görev denge, yürüme hızı ve yaşam kalitesi parametrelerinde eğitim modellerinin benzer düzeyde etkin olduğu saptanmıştır (p<0,05). Grup-zaman etkileşiminde; BDÖ, ZKY-ST, 10mYH-TG, 10mYH-BİL, İGM, Whoqol-Old ölçeklerinde istatistiksel olarak fark saptanmamışken, ZKY-BİL, TDÖ, MOCA ölçeklerinde fark olduğu ve değişim oranının EİG grubunda daha fazla olduğu saptanmıştır (p<0.05). Grup içi değişime bakıldığında; MOCA skorunun yanlızca EİG grubunda anlamlı düzeyde değiştiği, 10m YH-TG ölçeğinin her iki grupta gelişmediği görülmüştür (p>0.05). Grupların diğer skorları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde değişmiştir (p<0.05). Sonuç : Sonuçlarımız, özellikle aktiviteleri eş zamanlı yapmakta zorlanan geriatrik bireylerde ardışık ikili görev eğitiminin de denge yeteneği, yürüme hızı ve yaşam kalitesinin artırılmasında, düşme korkusunun azaltılmasında kullanılabilecek güvenli bir alternatif olduğunu göstermektedir.

The effect of different dual-task training on balance, fear of falling and quality of life in geriatric individuals. Student Name : Volkan Yüzlü Name of Supervisor: Dr. Öğr. Üyesi Semra Oğuz Objective: To investigate the effects of integrated and consecutive dual-task training on balance, fear of falling, walking speed, dual-task cost, cognitive status and quality of life in geriatric individuals. Materials and methods: 58 participants were randomly divided into Integrated Dual-Task (IDT) and Consecutive Dual-Task (CDT) groups. The sessions performed for 8 weeks, 2 days a week. The Berg Balance Scale (BDS), Timed Up and Go Test-Standard (TUG-ST), Timed Up and Go Test-Cognitive (TUG-COG), Tinetti Falls Efficiency Scale (FES), 10 meters Walking Speed Single-Task (10MWT-ST), 10 meters Walking Speed-Cognitive (10MWT-COG), Dual-Task Cost (DTC), Montreal Cognitive Assessment Questionnaire (MOCA), World Health Organization Quality of Life Questionnaire (Whoqol-Old) were perfomed before and after the intervention Results: It was determined that training models were similarly effective in terms of single-task balance, walking speed and quality of life parameters (p<0,05). In group-time interaction; no statistical difference was found in the BDS, TUG-ST, 10MWT-ST, 10MWT-COG, DTC, Whoqol-Old scales, there was a difference in the BDS-COG, FES, and MOCA scales. The rate of change was higher in the IDT group (p<0.05). In-group change; the MOCA score changed significantly only in IDT group, the 10MWT-ST did not improve in both groups (p>0.05). Other scores of the groups changed significantly (p<0.05). Conclusion: Our results demonstrate that the consecutive dual-task training is a safe alternative that can be used to increase balance, walking speed, quality of life, and to reduce fear of falling, in geriatric individuals who have difficulty in performing activities simultaneously.
Keywords: balance; denge; dual-task; egzersiz; exercise; Fizik tedavi; fizyoterapi Geriatric; Geriatrik; Health; Physical therapy; physiotherapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık