YAŞLILARDA YAĞSIZ VÜCUT KÜTLESİ VE EL KAVRAMA KUVVETİ İLİŞKİSİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
El kavrama kuvveti genel kuvvetin, sağlığın ve yaşam kalitesinin göstergesi olan önemli bir bileşen olarak gösterilmektedir. Her ne kadar kas kütlesi ile kuvvet arasındaki ilişki iyi bilinse de özellikle yaşlanma süreçlerinde el kavrama kuvvetini etkileyen kas kütlesi veya cinsiyet gibi faktörleri incelemek ve el kavrama kuvvetine dair referans değerleri belirlemek önemlidir. Bu nedenle bu araştırmanın amacı cinsiyet, yaş ve yağsız vücut kütlesinin yaşlılarda el kavrama kuvvetini nasıl etkilediğini incelemektir. Bu amaçla araştırmaya, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yaşlı olarak sınıflandırılan 60- 80 yaş aralığındaki, elli kadın (67.34 ±3.99 yıl, 157.4 ± 5.6 cm, 65.7 ± 8.6 kg) ve yaşa göre eşleştirilmiş elli erkek (67.2 ± 3.93 yıl, 170.4 ± 6.8 cm, 75.0 ± 11.0 kg) dahil edilmiştir Araştırmaya katılan gönüllülerin vücut yağ yüzdesi ve yağsız vücut kütlesine yönelik ölçümler biyoelektrik empedans ölçüm cihazı ile, el kavrama kuvvetleri portatif el dinamometresi ile ölçülmüştür. Bu araştırma sonucunda erkeklerin rölatif ve salt el kavrama kuvvet değerleri kadınlara oranla anlamlı olarak daha yüksek tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda yaş ile el kavrama kuvveti değerleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Bununla birlikte kas kütlesi ile el kavrama kuvveti değerleri arasında pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarımız doğrultusunda kas kütlesinin mümkün olduğunca korunmasıyla birlikte yaşlılarda kuvvet kayıplarının daha az olacağı öngörülmektedir. Yaşlılarda yaşam kalitesinin arttırılması veya korunması için kas kütlesinin ve dolayısıyla kuvvetin korunması önerilmektedir. Ayrıca özellikle kadınlarda kas kütlesi kaybı dışında kas kuvvetini olumsuz etkileyen diğer fonksiyonel etkenlerin araştırılması önemlidir.

Handgrip strength is an essential component that reflects general strength, health and quality of life. Although the correlation of muscle mass and strength is known well, it is worth investigating the factors affecting hand grip strength such as lean mass or gender and determine the reference values especially in the aging processes. Therefore, the aim of this study is to investigate the effects of gender, age and lean mass on handgrip strength in the elderly. Fifty women (67.34 ±3.99 years, 157.4 ± 5.6 cm, 65.7 ± 8.6 kg) and age-matched fifty men (67.2 ± 3.93 years, 170.4 ± 6.8 cm, 75.0 ± 11.0 kg), aged between 60-80 years and classified as elderly according to World Health Organization (WHO), were recruited in the study. Handgrip strength, height, body weight, lean mass and body fat percentages were measured. The study results show higher relative and absolute handgrip strength for men compared to women. Furthermore, no significant relationship was found between age and handgrip strength values. However, a significant positive correlation between muscle mass and handgrip strength was noted. The results of this study suggest that in case of maintaining muscle mass as much as possible, the strength loss may be minimized during the aging process. We conclude that to enhance or protect the quality of life in the elderly, muscle mass and therefore strength should be maintained. Further investigations are required to determine the other functional factors which lead to muscle strength loss especially in women.
ASSOCIATION BETWEEN LEAN MASS AND HANDGRIP STRENGTH IN OLDER ADULTS
Keywords: Spor Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları