A Study On The Relatıonshıp Between Organızatıonal Clımate And Mobbıng Behavıors At The Workplace - Alay, Hazal Koray (My University, 2016)
Günümüzde iş dünyası, kültürel ve sosyal değişimlerin hızlı bir şekilde yaşandığı, rekabet duygusunun yoğun olarak algılandığı bir durum sergilemektedir. Yaşanan bu hızlı değiĢim, örgüt içinde bireysel performansın öne çıkmasına ve çalıĢanların iĢlerini koruyabilmek için büyük çabalar harcamasını gerektirmektedir. ÇalıĢanların harcadığı çaba, örgüt içinde rekabet hırsını daha da artırdığı için örgüt içi çatıĢmalar artmaktadır. YaĢanan bu çatıĢmalar kimi zaman örgüt performasını artırdığı için olumlu görünürken, kimi zamanda çalıĢanlar arasında çok ciddi, olumsuz davranıĢların ortaya çıkmasına neden olmaktadır (Ergün ve Erdoğan,2012). ÇalıĢma hayatında görülen bu olumsuz davranıĢların baĢında yabancı yazında mobbing adı verilen psikolojik yıldırma gelmektedir. Psikolojik yıldırmabir veya birkaç kiĢi tarafından, diğer kiĢi veya kiĢilere, sistematik biçimde düĢmanca ve ahlak dıĢı uygulamalar olarak tanımlanmaktadır (Leymann,1996). Bu Ģekilde kiĢinin kendini savunmasız hissedip yalnızlaĢtırılması amaçlanmaktadır.Özellikle rol çatıĢmasının yüksek, iĢle ilgili kararlara katılma düzeyinin düĢük, örgütsel bağlılığın zayıf veörgüt iklimi algısının olumsuz olduğu iĢ ortamında psikolojik yıldırmanın yoğun olarak yaĢandığı düĢünülmektedir. Bu kapsamda ilköğretim okullarında görev yapmakta olan öğretmen algılarına göre örgüt iklimi ve psikolojik yıldırma arasındaki iliĢki araĢtırılmıĢtır. Ayrıca psikolojik yıldırma ve örgüt iklimi algısında çeĢitli değiĢkenlerin (cinsiyet, yaĢ, medeni durum, kıdem, okuldaki görev süresi, eğitim durumu) farklılaĢmasına bakılmıĢtır. ÇalıĢma Batman ve Ġstanbul Ġllerinde bulunan ilköğretim okulunda görev yapmakta olan 361 öğretmenle yürütülmüĢtür. Verileri toplamak amacı ile kiĢisel bilgi formu, örgüt iklimi ölçeği (Yahyagil,2003;Litwin and Stringer;1996) ve psikolojik yıldırma ölçeği (Einarsen and Helge,2004) kullanılmıĢtır. Elde edilen veriler SPSS (11) paket mlenmiĢtir. AraĢtırma sonuçlarına göre, çalıĢanların örgütsel iklim algısı ile iĢyerinde psikolojik yıldırma oluĢumu arasında negatif yönlü anlamlı bir iliĢki olduğu ortaya çıkmıştır.

In today‟s world the business world carry an appearance, in which it is experienced fast social and cultural transformations, where transformation and competitiveness are highly perceived, and the organizational life brings the individuals into inextricable crises. These fast changes bring out the individual performances and employees show great efforts to keep their jobs. These efforts cause organizational conflicts to increase. While part of these conflicts support the organizational development, some of them plays a role triggering destructive behaviors between employees. One of the destructive behaviors seen is mobbing. Mobbing is defined as trying to make generally one individual feel themselves needy and vulnerable because of one or more individuals implementing systematic unethical and unfriendly behaviors for at least 6 months (Leyman, 1996). Especially, role conflict, low satisfaction level towards managers, the level of participating in decision making related to the work and the perception of organizational climate are thought to be related to mobbing. In this context, according to the perception of primary school teachers, the relationship between climate and mobbing has been researched. Also, in the perception of climate and mobbing how various variables (gender, age, marital status, business tenure, educational status) differ is examined. The study has been executed with 361 teachers working in primary schools located in Batman and Ġstanbul. To gather the data, personal information form, organizational climate scale (Yahyagil, 2003; Litwin and Stringer, 1996) and mobbing scale (Einersen and Helga, 2004) have been used. The obtained data were analyzed by SPSS (11), a software package. According to the results, it has been found that between the perception of climate of the employees and the mobbing there is a negative way relationship.
Keywords: İşletme; Yönetim