The Turks of Western thrace an eu minority - Parmaksızoğlu, Duygu (My University, 2004)
Türkiye ve Yunanistan arasındaki uyuşmazlık konularından bir tanesi azınlıklar sorunudur. En genel tanımıyla azınlık, baskın guruptan dil, din, etnik köken ya da ırk anlamında ayrılan ve genelde sayıca daha az olan guruplar için kullanılır. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra imzalanan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu anlaşması olarak kabul edilen Lozan Anlaşması'nda azınlıklar din ekseni üzerinde tanımlanmıştır. Anlaşmanın hemen ardından Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleştirilen nüfus mübadelesinde, Türkiye'deki Rum azınlıklarla, Yunanistan'daki Müslüman azınlıklar değiş tokuş edilmiştir. Bu mübadele sürecine İstanbul'daki Rumlar ve Batı Trakya'daki Müslümanlar dahil edilmemiştir. Şu anda Yunanistan'ın Batı Trakya bölgesinde yaklaşık olarak 150.000 civarında Türk-Müslüman nüfus yaşamaktadır. Mübadeleden günümüze, Batı Trakya Müslüman- Türk azınlığı vatandaşlık hakları, eğitim, dini haklar gibi konularda çeşitli sorunlarla karşılaşmışlardır. 90'lı yıllara gelindiğinde sorunların uluslararası platformlara taşınması ve Yunanistan'ın Avrupa Birliği üyeliğiyle, özellikle vatandaşlık haklarına ilişkin sorunlar önemli ölçüde çözümlenmiştir. Günümüzde ise başta dini özgürlükler konusunda (seçilmiş müftülerin tanınmaması, dini vakıfların yönetimi) azınlık hakları Batı Trakya halkına tam olarak uygulanmamaktadır. Ancak sorunun çözümüne ilişkin çeşitli adımlar atılmaya başlanmıştır. Bu anlamda Yunanistan'ın Avrupa Birliği üyeliğinin Batı Trakya Müslüman- Türk azınlığının üstünde iki temel etkisi mevcuttur. Bunlardan birincisi, Avrupa Birliği bölgesel politikalarının uygulanmasıyla, bölgenin sosyo- ekonomik ve altyapı anlamında kalkındırılması ve buradaki insan hakları durumunun iyileştirilmesi konularında çeşitli çalışmalara başlanmıştır. İkincisi ise buradaki azınlık, yaşadığı sorunlara çözüm arayışına girerken artık soydaş devlet olarak kabul ettikleri Türkiye'den çok Avrupa Birliği mercilerine başvurma bilincini elde etmişlerdir. One of the dispute areas between Turkey and Greece is the treatment of respective minorities. In general terms concept of minority can be explained as: a group of people who are different from the mainstream in terms of religion, language, ethnicity or race. In the Lausanne Treaty, which was signed after Turkish Liberation Movement and accepted as the founding treaty of Turkish Republic, the minorities were defined in terms of religion. The population exchange, which took place right after the signing of Lausanne Treaty, exchanged Greek Orthodox' living in Turkish territory with Turkish- Muslims living in Greek territory. Only the Greek Orthodox in Istanbul and Turkish- Muslims in Western Thrace were excluded from this process. Today, there are about 150.000 Muslim- Turks who live in Western Thrace. From the population exchange, until this day, Muslim- Turks in Western Thrace face several problems concerning citizenship rights, education and religious rights. In the 90s, by carrying the problems to international venues and with the European Union membership of Greece, problems that are associated with citizenship rights are solved to some extent. Today, problems concerning minority rights in general and religious rights in particular (not recognizing the elected Mufti and the administration of religious foundations) are not fully applied here. However, some concrete steps are taken towards solving these problems. In this sense, the European Union membership of Greece has two basic impacts on the Muslim- Turkish minority here. First by applying regional policies here, several steps are taken towards improving region's socio- economic status, infrastructure and human rights situation. Secondly, the minority has achieved the conscious to search for solutions in European Union institutions, rather than in Turkey, the kin state.
Keywords: Avrupa Birliği_Türkiye; Kültürler arasındaki temaslar; Toplumsal değişim