Bilateral bifid mandibular kondil - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Bifid mandibular kondil (BMC), sıklıkla panoramik radyografide rastlantı bulgusu olarak teşhis edilen nadir bir durumdur ve ağrı/kısıtlı hareket gibi belirgin şikayet veya klinik görüntüsü yoktur.Bu olguda dental şikayetleri nedeni ile Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı?na başvuran 61 yaşındaki hastaya ait bilateral bifid mandibular kondil vakası sunulmaktır. Alınan panoramik radyografide her iki mandibular kondildeki şüpheli görüntü nedeni ile bilgisayarlı tomografi incelemesi yapılmış ve her iki mandibular kondilde iki ayrı medial ve lateral başı olan ?Y? şeklinde bir görüntü saptanmıştır. Sunulan vakada herhangi bir klinik semptom bulunmadığından tedaviye ihtiyaç duyulmamıştır.Bu malformasyon hakkında epidemiyolojik bir bilgi olmamasına rağmen, bifid mandibular kondilin nadir görülen bir durum olması sebebiyle tanıtılması önemli bulunmuştur.

Bifid mandibular condyle (BMC) is a rare condition that is frequently diagnosed as an incidental finding in a panoramic radiograph, yet usually with no significant complaints or clinical features, such as pain or restricted movements. In this case report, bilateral bifid mandibular condyle in a 61-year old woman who referred to Marmara University, Department of Oral Diagnosis and Radiology for dental complaints is presented. Realizing the suspicious modification of both mandibular condyle heads in the panoromic radiograph, computed tomography imagining was taken and a ‘‘Y appearance’’ with two distinct medial and lateral heads on both condyles was identified. There were no clinical symptoms in our case, thus no treatment planning was needed.Despite the fact that there is no epidemiological information about its actual incidence, it is thought to be important to identify bilateral bifid mandibular condyle as it is an extremely rare condition.
Bilateral bifid mandibular kondil
Keywords: Diş Hekimliği