Behçet Hastalığının Yönetiminde Oral Sağlık ile İlişkili Klinik Parametreleri ve Hasta Kaynaklı Çıktıları Nasıl Değerlendirmeliyiz? - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Behçet hastalığı (BH); oral ve genital ülserler, oküler, vasküler, kas-iskelet sistemi, nörolojik ve gastrointestinal tutulum ile karakterize bir inflamatuar hastalıktır. Oral ülserin varlığı hastalığın tanısı için temel bir klinik bulgudur. Ayrıca, oral ülserler erken dönemde hastalı-ğın ilk belirtisi olarak da görülebilmektedir. Bu nedenle, oral ülserin varlığı BH’li hastalarda hastalık aktivitesinin ve tedaviye yanıtın de-ğerlendirilmesinde önemli bir faktördür. Etiyolojisi tam olarak bilin-memekle birlikte, BH’de çevresel faktörlerin ve bazı tetikleyici ajanların, klinik bulguların aktivasyonuna neden olduğu düşünülmek-tedir. BH’nin etiyopatogenezinde oral floranın etkin rolünün olduğu da gözlenmiştir. Ayrıca bu hasta grubunda oral ülserler nedeni ile oral hij-yen uygulamalarının kısıtlandığı ve oral sağlık düzeyinin kötü olduğu da belirlenmiştir. Kompozit indeks, BH’li hastalarda geçerlilik ve gü-venirlilik çalışması yapılmış oral ülsere özel olarak geliştirilmiş bir ak-tivite indeksidir. Bu hasta kaynaklı aktivite indeksi kullanılarak oral ülserlerin ağrı ve fonksiyonel durum üzerine etkisi değerlendirilebil-mektedir. Oral ülsere bağlı ağrı “0-100” puan aralığında görsel analog skala kullanımı ile değerlendirilmektedir. Bu indekste fonksiyonel durum değerlendirmesi ise oral ülsere bağlı olarak oluşan tat almada değişim, konuşmada ve yemede/çiğnemede/yutmada güçlüğü içer-mektedir. Sonuç olarak; oral ülserlerin hasta kaynaklı bir aktivite öl-çeği ile değerlendirilmesi bu hasta grubunun izleminde oldukça önemlidir. Böylelikle, bu çalışmada, bu hasta grubunda oral sağlığın, oral hijyenin ve oral sağlıkla ilişkili hasta kaynaklı çıktıların önemi üze-rine odaklanmıştır.