Örgütsel bağlılık ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişki: bir firmada araştırma - Oruç, Murat (My University, 2013)
tsel Bağlılık, Örgütsel Sessizlik ÖZET Bu çalışmada, örgütsel bağlılık ve örgütsel sessizlik ilişkisinin bulunması amaçlanmıştır. Ayrıca, örgütsel bağlılık ve örgütsel sessizlik düzeylerinin yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, unvan, firmada çalışma süresi ve toplam çalışma süresi gibi demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediği de çalışma kapsamında ele alınmıştır. Bu kapsamda geliştirilen hipotezler, plastik ambalaj firmasında çalışanlarından oluşan örneklemden toplanan verilerle test edilmiştir. Araştırma verileri, anket yöntemi ile toplanmıştır. Öncelikle, toplanan veriler aracılığıyla, ankette yer alan ifadelerin, değişkenleri ölçme gücünün açıklanabilmesi için faktör analizi yapılmıştır. Daha sonra modelde yer alan değişkenler arasındaki doğrudan etkilerin test edilebilmesi için korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, duygusal bağlılık ve sorumluluğun işyerini ve kişisel gelişimi iyileştirme çabaları üzerinde negatif yönlü ve zayıf bir etkisi bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca devam bağlılığının yönetici ve yönetimle ilgili konular üzerinde pozitif yönlü ve zayıf bir etkisi bulunduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara ilave olarak; yaşın etik konular ve sorumluluklarla ilgili konular üzerinde negatif ve zayıf bir etkisi bulunduğu; cinsiyetin işyerini ve kişisel gelişimi iyileştirme çabaları ile ilgili konular üzerinde pozitif yönlü ve zayıf bir etkisi bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışmada, örgütsel bağlılığın; yaş, eğitim durumu, firmadaki çalışma süresi ve toplam çalışma süresi açısından farklılık gösterdiği, cinsiyet, medeni durum ve unvan açısından farklılık göstermediği gözlenmiştir. Örgütsel sessizliğin ise; yaş, medeni durum ve unvan açısından farklılık gösterdiği, cinsiyet, eğitim durumu, firmadaki çalışma süresi ve toplam çalışma süresi açısından farklılık göstermediği gözlenmiştir. Organizational Commitment, Organizational Silence

The aim of this study is to reveal the relationship between the organizational commitment and organizational silence. Also the variations of organizational commitment and silence according to the demografic variables like age, gender, education and tenure were examined in the study. Hypothesis and research questions developed in this context tested with the data obtained from the workers of company which has operations in plastics packaging. The required data was obtained by survey. In order to measure the statement’s exploratory power of variables, factor analysis was used. Later, correlation and regression analysis had been scoped to test the direct effects between the variables of the model. By the results of the analysis; weak and negative effect of organizational commitment (affective commitment and responsibility) on organizational silence (improvement efforts in the workplace and personal development) has been determined, also weak and positive effect of organizational commitment (continuance commitment) on organizational silence (the subjects related manager and management) has been determined. In addition to this results, weak and negative effect of age on organizational silence (ethical subjects and responsibilties); weak and positve effect of gender on organizational silence (improvement efforts in the workplace and personal development) have been found. In the study, it has been determined that organizational commitment varies according to age, education, tenure in this firm and total tenure, but doesn’t vary according to gender, marital status and business title. Organizational silence varies according to age, marital status and business title, but doesn’t vary according to gender, education, tenure in this firm and total tenure.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; İşletme Yönetimi; Örgütsel Bağlılık; Örgütsel Davranış; Şirket Kültürü