Bazı Ni(II) Diimin komplekslerinin sentezi ve oluşum sabitlerinin tayini - Karabulut, Hakan (My University, 2009)
BAZI Ni (II) DİİMİN KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE OLUŞUM SABİTLERİNİN TAYİNİ Bu çalışmada, iki adet simetrik özellikte aromatik α-diimin bileşiği ve bunların Ni(II) kompleksleri sentezlenmiştir. N,N’-(etan-1,2-diiliden)bis-(3,4-disiyanoanilin) (L) ve N,N’-(etan-1,2-diiliden)di(4,4’-(4amino-1,2-fenilen)bis(oksi)diftalonitril) (LA) ligandlarının saflıkları İnce Tabaka Kromatografisi (TLC) ile kontrol edilmiştir. L ligandının [NiL]Cl2 ve [NiL](ClO4)2.3CH3OH kompleksleri, LA ligandının ise [NiLA](ClO4)2.3CH3COCH3 kompleksi sentezlenmiştir. Sentezlenen bütün ligand ve kompleksler, İnfrared (IR) ve Matriks Destekli Lazer Desorpsiyon İyonizasyon-Uçuş Zamanlı Kütle Spektrometresi (MALDI-TOF-MS) kullanılarak karakterize edilmiştir. [NiL](ClO4)2 ve [NiLA](ClO4)2 kompleksileriyle UV-Vis Spektrofotometrede çalışmalar yapılarak, hem komplekslerin hem de ligandların λmax değerleri tespit edilmiştir. Ayrıca, UV-Vis çalışmalar göstermiştir ki, Ni(II):L (L veya LA) = 1:1 kompleksleri oluşmaktadır ve bu oluşum ligand veya metal konsantrasyonunun değişmesinden etkilenmemektedir. Zaten, bu MALDI-TOF-MS sonuçlarıyla da doğrulanmıştır. Bununla birlikte, bazı yan ürünlerin yapılarının aydınlatılması Kompleks Kimya’ya katkıda bulunmuştur. Sonuç olarak, yeni tip simetrik α-diimin ligandları ve bunların Ni(II) komplekslerinin sentezlenmesi, karakterize edilmesi ve bazı özelliklerinin tayin edilmesiyle Kimya Literatürüne yeni bileşikler kazandırılmıştır.

SYNTHESIS AND DETERMINATION OF THE FORMATION CONSTANTS OF SOME Ni (II) DIIMINE COMPLEXES In this study, two symmetrical aromatic α-diimine compounds and their Ni(II) complexes were synthesized. The purities of the N,N'-(ethane-1,2-diylidene)bis(3,4-dicyanoaniline) (L) and N,N'-(ethane-1,2-diylidene)di-(4,4'-(4-amino-1,2-phenylene)bis(oxy)diphthalonitrile) (LA) ligands were tested by Thin Layer Chromatography (TLC). [NiL]Cl2 and [NiL](ClO4)2.3CH3OH complexes of the L ligand and [NiLA](ClO4)2.3CH3COCH3 complex of the LA ligand were synthesized. All the synthesized ligands and complexes were characterized by Infrared (IR) and Matrix Assisted Laser Desorption/ Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry (MALDI-TOF-MS). The λmax values of both complexes and ligands were determined by studying with [NiL](ClO4)2 and [NiLA](ClO4)2 complexes using UV-Vis Spectrophotometer. Besides, UV-Vis studies showed that Ni(II):L (L or LA) = 1:1 complexes were formed and this formation was not affected from the changes in ligand or metal concentrations. This was also corrected by MALDI-TOF-MS results. In addition, determining the structures of some of the by-products contributed to the field of complex chemistry. As result, new compounds were gained for Chemistry Literature by the synthesis, characterization and determination of some properties of new type symmetrical α-diimine ligands and their Ni(II) complexes.
Keywords: Anorganik Kimya; Kimya