Bursa ve Samsun illerindeki tereyağlardan izole edilen funguslar üzerine araştırmalar - Öztürk, Hikmet Öznur; Çolakoğlu, Günay Tülay (My University, 2018)
Bu çalışma 2012-2013 yılları arasında yapılmıştır. Bursa ve Samsun illerinden yaz ve kış mevsimlerinde çeşitli evlerden toplanan tereyağı numunelerinde mikrofungusların gelişip, belirlenmesi amaçlanmıştır. Örnek alımı, tereyağının üst yüzeyi steril bir spatula ile sıyrılarak, hava ile teması olmayan kısımlardan, steril eldiven ve maske takılarak yeterli miktarda alınmıştır. Alınan tereyağları, steril numune kapları içerisine koyularak, taşıma çantasıyla soğuk zincirde saklanarak, laboratuvar ortamına getirilerek gerekli incelemeler yapılmıştır. Araştırmada toplam 139 fungus kolonisi izole edilmiş ve 5 cinse ait 14 tür belirlenmiştir. Elde edilen cinsler Aspergillus, Cladosporium, Fusarium, Penicillium ve Geotrichum’ dur. Bunlar içerisinde en çok elde edilen türler ise Penicillium ve Aspergillus cinslerine ait olmuştur. Çalışmada izole edilen türler ise Aspergillus flavus, A.parasiticus, A.versicolor, Cladosporium herbarum, C.sphaerospermum, Fusarium oxysporum, Penicillium chrysogenum, P.echinulatum, P.griseofulvum, P.palitans, P.roqueforti, P.solitum, P.verrucosum ve Geotrichum candidum’ dur.
Keywords: Bursa, Samsun, tereyağı, fungus; Bursa, Samsun, butter, fungus