TMS 16 maddi duran varlıklar ve TFRS 13 gerçeğe uygun değer ölçümü standardı ve halka açık bir üretim işletmesi örneği - Doğan, Ceylan (My University, 2019)
Uluslararası Finansal Raporlama Standardının uygulanmasının amacı, farklı ülkelerdebulunan şirketlerin finansal tablolarının güvenilir, anlaşılabilir, karşılaştırılabilir, gerçeğeuygun bir biçimde düzenlenmesi ve muhasebe uygulamalarındaki farklılıkları mümkün olduğukadar azaltarak, Dünya’da standart bir uygulama oluşturmaktır. Ülkemizde ise muhasebeuygulamasının muhasebe standartlarına uyumu amacıyla “Türkiye Muhasebe Standartları” ve“Türkiye Finansal Raporlama Standartları” yayınlanmaktadır.Bu çalışmanın konusu, halka açık bir üretim işletmesinde yeniden değerleme modeliile takip edilen limanın muhasebeleştirilmesinin “Türkiye Muhasebe Standardı 16 Maddi DuranVarlıklar” ve “Türkiye Finansal Raporlama Standardı 13 Gerçeğe Uygun Değer Ölçümü”kapsamında değerlendirilmesidir.Bu çalışma dört ana kısımdan meydana gelmektedir. Birinci bölümde TürkiyeMuhasebe Standardı 16 Maddi Duran Varlıklar Standardına, ikinci bölümde Türkiye FinansalRaporlama Standardı 13 Gerçeğe Uygun Değer Ölçümü Standardına, üçüncü bölümde TMS16’ya göre yeniden değerleme yöntemlerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise çalışmanınkonusu bir işletme üzerinde uygulanmış ve uygulama örneği sonuçları değerlendirilmiştir.

The purpose of implementation of the International Financial Reporting Standard is toestablish a standard practice in the world by ensuring that the financial statements of thecompanies in different countries are reliable, comprehensible, comparable, truthful, and as lowas possible the differences in accounting. In our country, “Turkey Accounting Standards” and“Turkey Financial Reporting Standards” are published in order to comply with the accountingpractices and accounting standards.The subject of this thesis study, a public production could be accounted port businessin followed by the revaluation model of “Turkey Accounting Standard 16 Tangible AssetsStandard” and “Turkey Financial Reporting Standard 13 Fair Value Measurement” areconsidered within the scope.The study are formed by 4 parts. The first part includes Turkey Accounting Standard16 Tangible Assets Standard, the second part includes Turkey Financial Reporting Standard 13Fair Value Measurement, the third part includes revaluation method according to TAS 16. Inthe fourth part, the subject of the study was applied on a company and the results of theapplication were evaluated.
Keywords: Accounting; Business; Değerleme Yöntemleri TAS 16 Tangible Fixed Assets; IFRS 13 Fair ValueMeasurement; İşletme; Liman Değerlemesi; Muhasebe; Port Valuation; TFRS 13 Gerçeğe UygunDeğer Standardı; TMS 16 Maddi Duran Varlıklar Standardı; Valuation Method