Farklı karıştırma tekniklerinin mieral trioksit agregatının bazı fiziksel özelliklerine etkisi - Baştürk, Fatıma Betül (My University, 2011)
Farklı Karıştırma Tekniklerinin Mineral Trioksit Agregatının Bazı Fiziksel Özelliklerine Etkisi 1990’ların ortalarında piyasaya sürülen mineral trioksit agregatı (MTA) cerrahi olan veya olmayan endodontik girişimlerde yaygın kullanım alanına erişmiş bir materyaldir. Bu tez çalışmasının amacı, mineral trioksit agregatının değişik karıştırma teknikleriyle karıştırılıp, ultrasonik vibrasyon kullanılarak yerleştirilmesinin, materyalin sıkıştırma ve eğilme dayanımı, porözitesi ve hidrasyonuna etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmamızda, ProRoot MTA ve MTA Angelus kullanılmıştır. Örnekler, 1 gr toza 0.34 gr distile su eklenerek, 3.22 MPa sabit basınç altında 1 dk boyunca konvansiyonel kondensasyon uygulanarak veya kapsüller içerisinde 30 sn boyunca 4500 rpm hızda mekanik karıştırma metodu kullanılarak karıştırılmıştır. Karıştırılan örneklerin yarısı 30 sn boyunca indirekt ultrason uygulanarak yerleştirilmiştir. Hazırlanan örneklere Universal test cihazı ile sıkıştırma dayanımı ve eğilme dayanımı testleri uygulanmıştır. Porözite tayini üç boyutlu olarak mikro bilgisayarlı tomografi (µCT) kullanılarak, materyalin hidrasyon özellikleri X-ışını kırınım analizi (XRD) uygulanarak incelenmiştir. Çalışmamızda, sıkıştırma ve eğilme dayanımı açısından ProRoot MTA, MTA Angelus’tan daha yüksek değerler göstermiştir (p<0.05). Sıkıştırma dayanımı açısından mekanik karıştırma tekniği, konvansiyonel kondensasyondan daha yüksek değerler göstermiştir (p<0.05). Gruplar arasında porözite açısından anlamlı bir fark bulunmamasına rağmen eğilme dayanımı ile orta, sıkıştırma dayanımı ile zayıf dereceli negatif korelasyon görülmüştür. Kalsiyum hidroksit faz formasyonu ProRoot MTA gruplarında karıştırma ve yerleştirme tekniklerinden etkilenmezken, MTA Angelus için sadece mekanik karıştırma uygulanan gruplarda görülmüştür. Çalışmamızın sonuçları ışığında, ProRoot MTA’nın, MTA Angelus’tan daha üstün sıkıştırma ve eğilme dayanımı gösterdiği ve her iki MTA çeşidi için mekanik karıştırma tekniğinin materyalin sıkıştırma dayanımını ve kalsiyum hidroksit faz formasyonunu olumlu yönde etkilediği bulunmuştur.

The Effect of Various Mixing Techniques on Some Physical Properties of Mineral Trioxide Aggregate Introduced into the dental field in the mid 1990s; mineral trioxide aggregate (MTA) has gained widespread use for both surgical and non-surgical endodontic treatments. The purpose of this study was to evaluate the effect of trituration of encapsulated MTA and conventional condensation as mixing techniques and indirect ultrasonic activation as a placement technique on compressive strength, flexural strength, porosity and hydration of mineral trioxide aggregate. In this study, ProRoot MTA and MTA Angelus were used. One gram of each powder was mixed with a 0.34 g aliquot of distilled water. Samples were mixed by using either trituration of capsules for 30 sec at 4500 rpm or application of condensation pressure of 3.22 MPa for 1 min. Half of the samples were placed using indirect ultrasonic vibration. Compressive strength and flexural strength tests were applied using Universal testing machine. Porosity evaluation was made using micro-computed tomography (µCT). Hydration characteristics were identified using X-ray diffraction analysis (XRD). The mean compressive strength and flexural strength values of ProRoot MTA were higher than those of MTA Angelus regardless of the mixing and placement techniques applied (p<0.05). Compressive strength values of trituration technique were higher than those of conventional condensation technique (p<0.05). Although the results of porosity analysis were not statistically significant, a medium negative correlation was found between porosity and flexural strength and a weak negative correlation was found between porosity and compressive strength. According to the findings of XRD, calcium hydroxide phase formation was not effected in ProRoot MTA groups whereas it was observed only in trituration groups of MTA Angelus. According to our results ProRoot MTA showed better compressive and flexural strength than MTA Angelus. Preparing MTA slurry using trituration enhanced the compressive strength and calcium hydroxide phase formation of the material.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Endodonti