Annelerin sezaryen olma nedenleri ile doğum sonrası sağlık kuruluşlarına başvurma durumları - İbas, Işıl (My University, 2009)
Annelerin sezaryen olma nedenleri ile doğum sonrası sağlık kuruluşlarına başvurma durumları Çalışma, annelerin sezaryen olma nedenleri ile doğum sonrası sağlık kuruluşlarına başvurma durumlarını belirlemek amacı ile tanımlayıcı ve prospektif olarak 21.11.2007-04.06.2008 tarihleri arasında Giresun’da bir hastanede gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya örneklem kriterlerine uyan 164 primipar anne alınmıştır. Veri toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan 2 anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson Ki-kare, McNemar testi kullanılmıştır. Çalışma kapsamındaki annelerin %52.4’ü (20-24) yaş grubundadır. Annelerin %89.6’sı gebeliklerinde 4 ve üzeri sağlık kontrolüne gitmiştir. Annelerin eğitim durumları ile prenatal izlem sayısı arasında anlamlı bir fark bulunmuştur(p<0.05). Annelerin sezaryen gerekçeleri tıbbi gereklilik(%59.7), kişisel tercih(%30.5), doktor istemi(%9.8) şeklindedir. Annelerin %56.7’si hastaneden taburcu olurken eğitim almamış ve %68.9’u evde sağlık personeli tarafından ziyaret edilmemiştir. Anneler sezaryen sonrası 30 gün içerisinde en fazla meme ucunda çatlak(%56.7), ağlama, uyuyamama, sinirlilik(%53), içe kapanma, alınganlık, yalnızlık hissi(%51.8), emzirememe nedeniyle mamaya başlama(%32.3) sorunları yaşamışlardır. %82’si bu sorunlarla 7 gün içinde sağlık kuruluşuna başvurmuş; meme ile ilgili (%80.7) enfeksiyon( %14.8) anemi/ baş ağrısı/ doğum sonu depresyon(%4.5) tanılarıyla %5.5’inin tekrar hastaneye yatışı yapılmıştır. Hastaneye aynı nedenlerle geri dönüşler olumsuz kalite göstergesi olup; yüksek maliyet, anne ve bebek iletişimin bozulması, aileye verilen sorumluluğun artması gibi sorunlara yol açmaktadır. Kadın doğum hemşireleri bu sorunların önlenmesine yardımcı olmalı ve anneleri normal doğuma hazırlamalıdır. Sezaryen kararı da tıbbi bir endikasyon olmadıkça verilmemeli tüm riskler göz önünde bulundurulmalıdır. lık Kuruluşuna Geri Dönüş, Sezaryen, Sezaryen Olma Nedeni.

Mothers’ reasons for cesarean section and their aplication status to the health centers in the postpartum period(after birth). The aim of research that determine to reasons mothers who give birth by caesarean and consult health centers after birth. It was planned as descriptive and prospective. This study is between 21.11.2007-04.06.2008 at hospital in Giresun. 164 primipara mother were taken to the research’s sample. Two questionnaire form which prepared by the researcher, used when data collected. Pearson Ki-kare, McNemar tests was used in data analysis. 52,4% of women who are in working space, is between 20-24 years old. 89,6% of women have medical checkup 4 and more times during their pregnancy. Significant difference was found between the educational status and the prenatal follow of women(p<0.05). The reasons of cesarean section are 59,7% of women is medical reasons, 30,5% is individual choice, 9,8% is doctor’s choice. 56,7% of women who didn’t have any education during the hospital and 68,9% of women didn’t visited by the medical personel at home. Women consult to the hospitals in 30 days after cesarean section by these problems; fissure of the nipples (56,7%), crying, sleeplessness, aggressiveness (53%), adducent, sensibility, breakoff phenomenon (51,8%), lack of breast-feeding and started additional food (32,3%). Most of the women (76,2%) consult to the hospitals in seven days and the diagnosis are related the breasts (80,7%), enfection (14,8%), anaemia, headache, after-birth depression (4,5%). 5,5% of these women rehospitalization. Back to the hospital causes a negative quality indicator, higher cost, the mother and baby communication impairment, increasing the responsibilities given to family. While making cesarean section desicion all the risks must be consider. Key words: Cesarean, Reason cesarean section, rehospitalization.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Sezaryen