Sessiz sinemada anlatım yöntemleri “LÂL” - İhtiyar, Ali (My University, 2010)
Birinci bölümde göç ve neden olduğu zorlanmalardan söz edilmiştir. Bu zorlanmaların sosyal, ekonomik siyasi ve psikolojik boyutları incelenmiştir. İkinci bölümde, somut nesneler ya da mekânlar üzerinden kodlamalar yaparak hayal kurmanın hatırlamayı kolaylaştırdığından ve zaman kavramı üzerinden geçmiş, şimdi ve gelecek algısından söz edilmiştir. Üçüncü bölümde, kadın erkek ilişkilerinde, bedensel güzellik, aşinalık ve bireyin kendisi olma durumunun önemine değinilerek, kadın ve erkeğin mekân içindeki rollerine dikkat çekilmiştir. Dördüncü bölümde, heyecanların tanımlaması yapılarak yalnızlık duygusu ve yabancılaşmanın boyutları incelenmiştir. Görüntülü tez olarak çektiğim lâl filminin sinopsisi; Göç ettiği ülkede pizza broşür dağıtıcılığı yaparak geçimini sağlayan Vahit her sabah olduğu gibi işine koyulur, nihayet bitirdiği heykeli de yanına alarak. Heykeli otobüs durağında görüp aşık olduğu fakat iletişim kurmadığı, dil bilmediğinden istese de iletişim kuramayacağı kadına verecektir. İlk denemenin başarısızlığı onu cesaretlendirir. Bu kez otobüs yanaşmadan kadının karşısında olacaktır, elinde heykel ve pizza broşürleriyle. Lâl filminin neden yapıldığı, karakter analizleri, sinopsis, senaryo, yöntem ve amaç açıklanmıştır.

The first part deals with immigration and consequent challenges. The social, economic, political and psychological dimensions of these challenges are examined. The second part deals with dreams as a catalyst for remembering through coding with concrete objects or places as well as the perception of past, present and future through the concept of time. The third part deals with the importance of physical beauty, familiarity and the uniqueness of the individual, and points out to the roles of the male and the female at a location. The fourth part defines the emotions and examines the dimensions of alienation and the feeling of loneliness. Synopsis of the film Lâl / Mute, a visual thesis: Distributing pizza brochures in order to make a living, Vahit starts work as every morning and takes his finally completed statue with him. He will take the statue to the bus stop and give it to the woman he saw there and fell in love with. However, he cannot communicate with her, and he will not be able to communicate with her because he does not speak her language. His failure at his first attempt gives him courage. This time he will stand in front of the woman before the bus arrives, with the statue and pizza brochures in his hands. The reason for making the film Lâl / Mute, character analysis, synopsis, script, methodology and purpose are explained.
Keywords: Beyaz Perde; Senaryo; Sinema