Türkiye’ deki milli parklar (turizm coğrafyası açısından) - Çiftçi, Yunus (My University, 2001)
Günümüzde çevre sorunlarının gittikçe artan bir şekilde büyüyerek ülkelerin sınırlarını aşmaya başlaması, doğayı korumak için yapılan çalışmaları da hızlanmıştır. Bununla birlikte bu çalışmalar henüz yeterli düzeye gelememiştir. Bu nedenledir ki, gerek ülkelerin, gerekse uluslararası kuruluşların bu konu ile ilgili çalışmalarını yoğunlaştırıp bütünleştirmelerine duyulan ihtiyaç her zamankinden daha fazladır. Bilimsel ve estetik açıdan milli ve milletlerarası ender bulunan doğal ve kültürel kaynak değerlerine sahip alanlar olarak tanımladığımız milli park kavramı dünyada ilk defa ABD'de ortaya atılmıştır. Buna bağlı olarak 1872 yılında Yellowstone milli park olarak ilan edilmiştir. Yurdumuzda ilk defa 1958 yılında Orman Genel Müdürlüğünce Yozgat Çamlığı Milli Parkı ile Karatepe - Aslantaş Tarihi Milli Parkının milli park olarak ilan edilmesiyle başlayan uygulama, bugün sayıları 32'ye ulaşan milli parkla 650.025 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. 1958'den 1983'e kadar sadece orman rejiminde olan alanlar milli park ilan edilmiştir. Bunların sayısı 17'dir. 1983 yılında çıkarılan 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ile orman rejiminde olmayan alanların da milli park ilan edilmesiyle bu sayı 32'ye ulaşmıştır. Bu çalışmada, yurdumuzdaki milli parklar özelliklerine göre; Jeolojik ve jeomorfolojik değerlere sahip milli parklar, Flora ve fauna açısından değerli milli parklar, Hidroğrafik özellikleri açısından değerli milli parklar ve Tarihi zenginlikler içeren milli parklar olmak üzere dört grupta incelenmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde milli parkların tanımı, önemi ve tarihi gelişimi incelenmiştir. İkinci bölümde yurdumuzdaki milli parkların özellikleri açıklanmış, üçüncü bölümde Türkiye'deki milli parklar ele alınmıştır. Dördüncü bölümde doğayı korumanın önemi açıklanmış, sonuç bölümünde ise milli parkların sorunları ve çözüm önerileri ele alınmıştır. Haritalar, fotoğraflar ve tablolarla çalışma görsel olarak da zenginleştirilmeye çalışılmıştır. Milli parklarımızdan beklediğimiz en mühim nokta -ki, bu çalışmanın genel amacı da budur-, muhteşem doğu manzaraları içinde bütünlüğünü muhafaza eden kıymetli arkeolojik eserlerle, modern topluma yaraşır güzel alanlardan oluşan ahenkli peyzaj örnekleri vücuda getirerek bunları bitki örtüsü ve faunası ile beraber bir bütün halinde gerek memleket halkına gerekse dünya kültürüne armağan etmek suretiyle insanlığa hizmet etmektir.

Nowadays, the environment problems which have grown up in a gradual increasing way have started to pass beyond the countries' boundaries, and this has also gained speed to the works which are done to protect the nature. Besides this, these works couldn't have come to a sufficent level, yet. That's why necessity of concentrating on and becomingcomplete both the countries and the international companies about this subject related with their works is much more then every time. The concept National Park defined as open spaces wich have got naturel and cultural source values existing varely in nations and internations at the view of scientific and aesthetic points has been put forware first in the USA in the world-Connected to this, Yellowstone was declared as national park in 1872. The practice which began with declaring of the Yozgat Çamlığı Milli Parkı and the Karatepe - Aslantaş Tarihi Milli Parkı as national parks for thefirst time in our country in 1958 by the Forest General Maneger, covers a 650.025 hectare space wich park numbers has reached to 32 today. Only the open spaces which were in the regime of the forest were declared as national parks from 1958 until 1983. These numbers were 17. This Number has reached to 32 declaring the open spaces which aren't in the forest regime as national park by the 2873 numbered National Park Laws which was promulgated in1983. At this study the national parks in our country which have been explored in four groups according to their features are such as: National parks which have geological and geomorphologic values. National parks from the view point of flora and fauna. National parks which are valuable at the view point of their hydrographic features. And national parks which have historical worths in it. The national parks' definition, importance and its historical growness are examined at the first section of the exploration. The features of the national parks in our country are exclaimed at the second section, and the national parks in Turkey are handled at the third section. The importance of Keeping the nature is exclaimed at the fourth section. The nature is exclaimed at the fourth section. The problems and thir solution offers of the national parks are handled at the last section the works has been also tried to be enriched as visual with the help of the maps, photos and charts. The most important point we expect from our national parks -that is the general aim of the study- is to serve the humanity by making a gift of the harmonic landscape samplesformed of beautiful spaces which are valuable archaeological works which keep their entirety in the marvelous east view, and with its vegetation and fauna as a whole not only to the country but also to the worl culture.
Keywords: Coğrafya; Milli Parklar; TURİZM-TÜRKİYE