Oryantasyon eğitiminin personelin örgüte bağlılığına olan etkisi ve bir uygulama - Kaynak, Naile (My University, 2000)
Günümüzde, teknolojik yenilikler ve yeniden yapılanmalar sonucunda insan kaynakları fonksiyonları daha özenli yapılır hale gelmiştir. İşletmenin amaçlarını gerçekleştirmede en önemli faktör olan insan kaynağının memnuniyetini ve bağlılığını artırıcı çalışmalar yapmak insan kaynakları bölümünün temel işlevlerinden biri olmuştur. İşletme yönetimi, işletme kültürü ve personelin iş ve sorumluluklarını daha işin ilk günlerinden itibaren yeni personele aktarırsa, hedeflere ulaşmak için güven, destek ve uyum ortamının yaratılmasına olanak sağlar. Oryantasyon eğitimi, personel işe girdikten sonra alınan temel bir eğitim türüdür. Personelin alacağı diğer eğitimler, bu temel üzerine inşa edilecek mesleki bilgi, beceri ve kişisel gelişimi sağlayacak eğitimlerdir. Yapılan araştırmalarla, örgüte bağlılığın personelin iş tatmini, işe devam ve performans ile olan pozitif, işten ayrılma ile de negatif ilişkisi olduğu ortaya konulmuştur. Örgüte bağlılık kavramının insan kaynakları yönetimi fonksiyonlarını doğrudan etkilemesi, bu olgu ile ilgili çalışmalar yapılmasına yol açmıştır. Bu araştırmada, özel sektörde faaliyet gösteren beyaz eşya firması Arçelik A.Ş'nin insan kaynakları bölümüne, oryantasyon eğitimi çalışmalarını incelemek için hazırlanan bir anket formu ve oryantasyon eğitimi almış 52 personelin program ile ilgili tutumu ile örgüte bağlılık tutumu arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tutum ölçeği uygulanmıştır. Sonuç olarak oryantasyon eğitimine yönelik değerlendirmeleri yüksek değer olan personelin örgüte bağlılık değerleri de yüksek çikmıştır. Oryantasyon eğitimi ile örgüte bağlılık arasındaki ilişkiyi inceleyebilmek için korelasyon analizi yapılmış ve bu ilişkinin anlamlı olduğu bulunmuştur. Uygulama yaptığımız firmanın insan kaynakları bölümünün de oryantasyon eğitimi çalışmalarına gereken önemi verdiği görülmüştür. Böylelikle, firmanın özel bir oryantasyon programını uygulaması ile personelinin örgüte bağlılıklarının yüksek olmasını sağladıkları görülmüştür.

Today, as a result of technological innovations and reorganizations functions of human resources has been handled more carefully. It has become one of the main functions of human resources to work on increasing satisfaction and commitment of human resource which is the most important factor for an operation to realize it's targets. In order to reach targets, an operation enables such an environment of trust, support and harmony by informing new staff their responsibilities and operating logic starting from the first work-day. Orientation is a special type of instruction carried after employment. Subsequent instructions of staff are such to rise on this base and provide professional knowledge, skills and personal progression. Researches have signified that organizational commitment and job satisfaction have positive correlation with continuity and performance, and negative correlation with quitting employment. Direct correlation of organizational commitment with functions of human resources management led studies on this phenomena. In this research a scale of thrift, using a questionnaire prepared to investigate studies of orientation was applied to human resources department of Arçelik Company a private firm operating in durable consumption goods, to examine correlation between the thrift of 52 employees about program and the organizational commitment. Consequently, employees having high values in orientation, had also high values in organizational commitment. Correlation analysis was made to investigate relation between orientation and organizational commitment and the relation was found meaningful. It was also notified that human resources department of the firm, that we applied, attaches required importance to orientation studies. Hence, implementation of a special orientation has been regarded as a factor increasing organizational commitment of staff.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Personel Yönetimi_Oryantasyon