Symptom assessment questionnaire (SA-45) Sorun Tarama Ölçeği’nin Türkiye koşullarına uygun dilsel eşdeğerlilik, geçerlik, güvenirlik ve norm çalışması - Avcu, Gürcan (My University, 2006)
Psikolojik belirtilerin ölçülebilmesi amacıyla tüm dünyada ve ülkemizde sayıları gittikçe artan ölçekler geliştirilmekte ve bu geliştirilen ölçekler bir çok alanda kullanılmaktadır. Bu ölçekler özellikle bireylerin yaşadığı psikolojik sıkıntıların ya da sorunların niteliği ve niceliği hakkında fikir verebilmekte ve yapılacak mudahale tarzının şekillenmesinde, erken ya da önleyici mudahale şansının artmasında önemli roller oynayabilmektedir. Bu araştırmanın amacı, Multi Healty System Inc. ( MHS ) adına, başta Edward A. Maurish’in bulunduğu uzman bir kurul eşliğinde SCL-90-R verileri baz alınarak geliştirilen Symptom Assessment Questionnaire SA-45, SA-45 Sorun Tarama Ölçeği (STÖ)’nin Türkiye koşullarına uygun dilsel eşdeğerlik, geçerlik, güvenirlik ve norm çalışmasını gerçekleştirmektir. Bu amaçla, 2006 yılı içerisinde çeşitli çalışma gruplarıyla İstanbul iline bağlı üç ilçede ve altı ilk ve orta dereceli okulda öğrenim gören 13, 14, 15 ve 16 yaşlarındaki 550 ergen, çalışmanın araştırma grubunu oluşturmuştur. Araştırmada SA-45 Sorun Tarama Ölçeği (STÖ)’ nin güvenirlik çalışması için, her bir alt ölçek için, aritmetik orta, standart sapma değerleri, test tekrar test sonuçları, iç tutarlılık katsayıları ve madde analizi işlemleri; geçerlilik çalışmaları içinse kapsam geçerliliği, yapı ve kriter geçerliliği hesaplamaları yapılmıştır. Tüm bu istatistiksel işlemlerde SPSS paket kullanılmış ve istatistiksel sınamada anlamlılık düzeyi en az .05 olarak Kabul edilmiştir. .01 düzeyinde anlamlı çıkan sonuçlar da tablolarda ayrıca belirtilmiştir. Araştıma sonucunda elde edilen bulgular, SA-45 Sorun Tarama Ölçeği (STÖ)’nin alt ölçeklerinin güvenilir ve geçerli olduğunu göstermiştir.

With the aim of measuring psychological symptoms, scales increasing in number have been developed in the world and in our country and these scales have been used in lots of areas. These instruments are able to give ideas about especially the quantity and the quality of the psychological troubles or problems the individuals encounter and thus play important roles in shaping the type of intervention and increasing the chance of early or preventive intervention. The aim of this study is to do the linguistic equivalence, validity, reliability, and norm studies- appropriate for Turkiye - of Symptom Assessment Questionnaire SA-45 which has been developed on the basis of SCL-90-R data with the contribution of an expert committee with Edward A. Maruish at the head, on behalf of Strategic Advantage Inc. (Multy Healthy System Inc.; MHS). With this purpose, 550 adolescents of 13, 14, 15, 16 years of age studying in 6 primary and highschools in 3 districts of İstanbul have been the research group for this study throughout the year of 2006. In the research, for the reliability study of SA- 45 Symptom Assessment Questionnaire, for each sub-scale, arithmetic average, standard deviation scores, test-retest scores, internal consistency coefficients and item analysis; for validity studies, content validity, construct and criterion- related validity calculations have been made. In all of these statistical calculations, SPSS package program has been used and statistical significance value has been accepted as 0.05. The scores significant at 0.01 have been shown in the tables. The findings obtained at the end of the research had indicated that SA- 45 Symptom Assessment Questionnaire sub scales are reliable and valid.
Keywords: Psikoloji_Bunalımlar; Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık; Sorun Tarama Ölçeği