Fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre okuryazarlığının proje tabanlı öğrenme süresince örnek olaylarla değerlendirilmesi - Benzer, Elif; Şahin, Fatma (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2012)
Çevre okuryazarlığı farkındalık ile başlayan ve insanın tüm bilgi, duygu ve becerilerini davranışa dönüştürdükleri bir süreçtir. İfade edilen süreç bu çalışmada Hsu (1997)’nun farkındalık, bilgi, tutum, duyarlılık, beceriler ve aktif katılım olarak belirttiği çevre okuryazarlığı bileşenleri ile değerlendirilmiştir. Proje tabanlı öğrenmeyle hazırlanan bir ders süreci boyunca fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre okuryazarlıklarının uygulanan örnek olay metinleriyle değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışma grubu olarak belirlenen Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 2. sınıf öğrencilerine yedi farklı konuda örnek olaylar hazırlanmış ve uygulanmıştır. Örnek olaylardaki problemlere verilen cevaplar betimsel çözümleme yöntemiyle değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda öğrencilerin çevre okuryazarlığının tüm bileşenlerini kullanarak soruları yanıtladıkları tespit edilmiştir.
Evaluation of preservice science teachers’ environmental literacy by using case studies throughout project based learning
Keywords: Fen eğitimi, örnek olay, proje tabanlı öğrenme, çevre okuryazarlığı