Yeminli mali müşavirlerin tasdikten doğan sorumluluğu - Aygündüz, Halil İbrahim (My University, 2006)
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN TASDİKDEN DOĞAN SORUMLULUĞU 3568 Sayılı Yasadan Doğan Sorumluluk 3568 Sayılı Yasanın 12. maddesinde “tasdik ve tasdikten doğan sorumluluk” konusu düzenlenmiştir. 3568 Sayılı Kanunun 12. maddesine; yeminli mali müşavirlerin, gerçek ve tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin mali tablolarını ve beyannamelerini mevzuat hükümleri doğrultusunda, muhasebe prensipleri ile muhasebe standartlarına uygunluğu ve hesapların denetim standartlarına göre incelendiğini tasdik edeceklerine ilişkin hükümler konulmuştur. YMM’ler yaptıkları tasdikin doğruluğundan sorumlu olacaklar, yaptıkları tasdikin doğru olmaması durumunda, tasdikin kapsamı ile sınırlı olmak üzere, ziyaa uğratılan vergilerden ve kesilecek cezalardan mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaklardır. Yönetmelikten kaynaklanan sorumluluk 3568 Sayılı Yasanın 50. maddesi ile verilen yetkiye dayanılarak çıkarılan Maliye ve Gümrük Bakanlığı Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve YMM’lerin Çalışma ve Usul Esasları Hakkındaki Yönetmelikte “sorumluluk” başlığını taşıyan 8. maddede, meslek mensuplarının sorumlulukları düzenlenmiş olup; bu düzenlemede, a) Meslek mensuplarının mesleği ifa ederken toplum ve devlete karşı sorumlu oldukları (Sosyal Sorumluluk) b) İşletme sahip ve yöneticilerine, isabetli karar verebilmeleri için doğru ve güvenilir bilgiler sağlayabilecekleri(işletme sahip ve yöneticilerine karşı sorumluluk) c) İlgili yönetmelikler çerçevesinde, eğitimde birbirine her türlü bilgiyi vermek sorumluluğunu taşıdıkları; mesleğin gelişmesi ve sağlam temellere oturtulması için aralarında gerekleri dayanışmayı kuracakları(meslektaşlara karşı sorumluluk) belirtilmiştir. Vergi Usul Kanunu’ndan kaynaklanan sorumluluk VUK’un mükerrer 227. maddesiyle Maliye Bakanlığı; Vergi beyannamelerinin 3568 Sayılı Yasaya göre yetki almış Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavir’ ler tarafından imzalanması zorunluluğunu getirmeye yetkili kılınmıştır. SWORN FISCAL CONSULTANTS’ LIABILITY ARISING FROM CERTIFICATION Liability Arising From Law No (Numbered): 3568 In the article 12 of the Code Numbered 3568, the subject of certification and liability arising from certification is regulated. In the article 12 of the Code Numbered 3568, it is stated that Sworn Fiscal Consultants will certify the financial statements and tax returns of real or legal persons or entities and businesses of those real and legal persons in question in accordance with congruity to accounting principles and standards and the provisions of tax related legislation. Sworn Fiscal Consultants are liable for the accuracy of the certification and in case the certication comes out to be not accurate, within the scope of the certification they are liable for the tax loss and tax penalties jointly and severally together with the tax liable. Liability Arising From The Relevant Regulation : According to the Relevant Regulation about work principles of Certified Public Accountants prepared by the Ministry of Customs and Finance in line with the authorization in the article 50 of Code Numbered 3568, Sworn Fiscal Consultants, a) are liable to the society and state (Social Responsibility) b).are liable to the business owners and directors in terms of providing accurate information c) are liable to their colleauges in terms of sharing their knowlegde and experience Liability Arising From The Tax Procedure Law Numbered 213 With the reiterated article 227 of the Tax Procedure Law numbered 213, Ministry of Finance, is authorized to make it obligatory that Tax Declerations are signed by the Certified Public Accountants and Fiscal Consultants and Sworn Fiscal Consultants taken the authority from the related law numbered 3568.
Keywords: Mali Denetçiler; Mali Hukuk