Femı̇nı̇st perspektı̇ften ev emeği : Avrupa Bı̇rlı̇ğı̇ ülkelerı̇nde çalışan göçmen kadınlar - Yıldızhan, Seren (My University, 2022)
Bu çalışma küreselleşme bağlamında genişlemekte olan enformel sektörün Avrupa Birliği’nde göçmen kadınlara sunduğu işlerden biri olan ücretli ev hizmetlerini incelemektedir. Kadınların sınıfsal konumları cinsiyet hiyerarşisi içindeki yeri ile birlikte değerlendirilmekte ve bakım krizi karşılıksız emek üzerinden anlatılmaktadır. Hiç kuşku yok ki, ücretli ev hizmetlisi çalıştırmak on dokuzuncu yüzyıldan bu yana sanayileşmiş kapitalist Batı’da yaygın bir gelenek haline gelmiştir. İkinci Dünya Savaşı’nı izleyen dönemde otomasyonun yaygınlaşması ve evde yapılan işlerin metalaşması ile ev emeği kadınlar arasında yeniden çeşitlenmiştir. Evde yalıtılmış bir şekilde ailesi için karşılıksız emek harcayan orta sınıf ve kentli kadınların Avrupa Birliği ekonomi politikaları çerçevesinde istihdama dahil edilmesi, ev işlerini ücret karşılığı gören göçmen kadınların sayısında bir artışa sebep olmuştur. Bu, kimi kadınlar için hizmet sektörünün çeşitli formel kesimlerinde çalışmak anlamına gelse de kimileri enformel sektörlerde güvencesiz ve düşük ücretli işlere girmeye devam etmiştir. Bu bağlamda, ilk olarak, cinsiyet, etnik köken ve göç gibi konuları inceleyerek Avrupa çerçevesinin bir hesabı tutulmalı; ardından, kadın göçmen ev işçileri meselesinin getirdiği en önemli insan hakları endişeleri üzerine bir tartışma yürütülmelidir. Kadınların ücretli emek gücüne katılımlarının yapısal nedenlerini tespit eden bu çalışma, toplumsal cinsiyet mekanizmalarına daha yakından bakmak gerektiğini ileri sürmektedir. Kadın göçmen ev işçilerinin yaşam ve çalışma koşullarını ve genel durumunu iyileştirebilecek öneriler üzerine düşünürken, kadın emeğinin görünür olmasına dair bazı politikalar önermektedir. Gerçek bir değişim sağlanmak isteniyorsa ev işlerinin kadınların “doğal eğilimlerinin ve yeteneklerinin” birer uzantısı olmaktan çıkarılması gerekecektir. Bu potansiyelin nasıl somutlaşacağını kavramayı amaçlayan çalışma, bağlayıcı olmayan tavsiye kararları yerine kurumsal bir dönüşümün izini sürmektedir.

This study examines paid domestic services, which is one of the jobs that the expanding informal sector offers to migrant women in the European Union in the context of globalization. The class position of women is evaluated together with their place in the gender hierarchy, and the care crisis is explained through unpaid labor. There is no doubt that hiring paid domestic servants has been a common tradition in the industrialized capitalist West since the nineteenth century. In the period following the Second World War, with the spread of automation and the commodification of housework, domestic labor has again diversified among women. The inclusion of middle-class and urban women, who spend unpaid labor for their families in isolation at home, within the framework of European Union economic policies, has led to an increase in the number of migrant women who do housework for wages. While this meant working in various formal sectors of the service sector for some women, others continued to enter precarious and low-paying jobs in the informal sector. In this context, first an account of the European framework should be kept by examining issues such as gender, ethnicity and migration; followed by a discussion on the most important human rights concerns posed by the issue of female migrant domestic workers. This study, which identifies the structural reasons for women's participation in the paid labor force, argues that it is necessary to take a closer look at the mechanisms of gender ideology. While considering suggestions that can improve the living and working conditions and general condition of female migrant domestic workers, it proposes some policies to make women's labor visible. Housework will need to be removed from being an extension of women's natural inclinations and talents if real change is to be achieved. Aiming to grasp how this potential will materialize, this study follows an institutional transformation rather than non-binding recommendations.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği ülkeleri; Employment; European Union; European Union countries; Ev işçiliği; female immigrants; feminism; feminizm; göçmen ev hizmetlileri; İş; Kadın çalışanlar; kadın göçmenler Domestic work; Kadınlar; migrant domestic workers; Türkiye; Women; Women employees