WEB sayfalarının etkinleştirilmesinde güzel sanatlar eğtiminin rolü - Ertaş, Rükiye (My University, 2004)
Bu tez çalışmasında; her türlü görsel materyale, sanat eğitiminin bize öğrettiği tasarım ilkeleri esas alınarak yaklaşılması gerektiği savunulmaktadır. Etkin bir tasarımın oluşması için; tasarımda kullanılan elemanların (nokta, çizgi, renk, leke, doku, motif, ..) bazı tasarım ilkelerine göre ( kompozisyon, zıtlık, birlik, ritim, uygunluk, denge,…) kullanılması gerekmektedir. Çalışmada, önce, günümüzde iletişimin, bilgi aktarımının, tanıtımın, pazarlamanın, ve satışın gerçekleştirildiği Internet ortamı hakkında bilgi verilmiştir. Gözümüzle algıladığımız görsel bir materyal olan bilgisayar, çoğumuzun iş ve ev ortamında günün büyük bir kısmını önünde geçirdiğimiz bir araç olduğuna göre onun görsel duyumuzda bıraktığı etkiyi görmezden gelemeyiz. Bu yüzden genel olarak bilgisayarın yapımında ve kullanımındaki her aşamada görsel etki önemlidir. Bu çalışmada, Internet'teki web sayfalarının görsel yönüne nasıl bakılması gerektiği, görsel düzenleme elemanları tek tek açıklanarak, özellikleri, psikolojik ve kültürel etkileri de anlatılarak, hangi tasarım ilkeleriyle birlikte ne oranda bir arada kullanıldıklarında nasıl bir etki yarattıklarının açıklanmasıyla en etkili bir tasarım için gerekli bilgiler verilmesi hedeflenmiştir. Bu tez çalışması; yaşamımızın her alanına giren bilgisayar teknolojisinde sanatçıların ve sanat eğitimcilerinin de artık bir rol alması gerektiği, bu alandaki sanatsal boşluğun doldurulması, teknik bilgiye sahip insanlarla, sanat bilgisine sahip sanatçıların birlikte çalışması gerektiği düşüncesiyle hazırlanmıştır. In this thesis, it is asserted that every visual material needs to be approached on the basis of the principles of design taught by art education. The design elements (point, line, color, spot, motif…) have to be used according to these principles(composing, contrast, rhythm, harmoniousness, balance…) in order to achieve an effective design. In this work, at first, information is given about the Internet medium where communication, transfer of information, advertisement and selling are carried out. As computers are such visual objects that are perceived by our eyes and quite a number of people spend a great deal of their time in front of it at home or work, we cannot ignore their effects left on our visual sense. For that reason, visual effect is generally important at every stage of their manufacturing and usage. In this work it is aimed to provide information needed for a most effective design. This has been done on the basis of explanations on how the visual aspect of web pages in the Internet must be viewed, on all visual design elements, with their psychological and cultural influences being also taken into account, on what kind of an effect they create according to on what design principles, and to what extent, they are applied. This work has been carried out in the view that artists and art instructors must now have a role in computer technology that has permeated throughout whole our life, that the artistic gap in this sphere must be filled and that technical people and art people must work together.
Keywords: Çizgi sanatları; Çizim; Eğitim, Güzel Sanatlarda; Grafik tasarım; Güzel ve dekoratif sanatlar; resimleme; ticari sanat