Tulyum iyonu katkılı üçlü telürit esaslı fotonik camların spektroskopik ve mikroyapısal özellikleri - Duran, Tuğba (My University, 2011)
TULYUM İYONU KATKILI ÜÇLÜ TELÜRİT ESASLI FOTONİK CAMLARININ SPEKTROSKOPİK ve MİKROYAPISAL ÖZELLİKLERİ Telür dioksit kristali, fiber optik yükseltici olarak kullanılan silika gibi kolayca cam özelliği göstermemektedir. Fakat PbO, ZnO, PbF2, ve ZnCl2 gibi modifiye edici kompozisyonlar ile katkılandığında şeffaf cam olma özelliği göstermektedir. Bu yüzden, kristal fazdaki telür oksit esaslı optik malzemelerin özellikleri, modifiye edici elemanlara bağlı olarak incelenmesi gerekmektedir. Telürit esaslı malzemeleri PbO, ZnO, PbF2 ve ZnCl2 kompozisyonlar ile katkılandıktan sonra, görünür (VIS) ve yakın kızılaltı (NIR) bölgede geniş oranda şeffaflık özelliği gösteren cam malzemeler olarak sentezlenmesi kolaylıkla gerçekleştirilmektedir. Tulyum, (Tm3+) iyonu katkılı telürit esaslı fotonik cam malzemelerin, ısısal, mikroyapısal ve spektroskopik özellikleri, sırasıyla Isısal Analiz (DTA/ DSC), UV-VIS-NIR spektrofotometre, X-Işını Kırınımı (XRD), ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile araştırılması gerçekleştirilmiştir. Malzemelerin karakterizasyonlarının araştırılmasında, cam geçişi (Tg), kristallenme (Tc), erime sıcaklıkları (Tm), soğurma tesit kesitleri ve kristal fazları, UV-VIS-NIR bölgelerinde soğurma spektrum enerji bandları deneysel ve teorik yöntemler sonucu belirlenecektir. Anahtar Sözcükler: Tulyum, Telürit camları, Fotonik, Fiber Optik

SPECTROSCOPIC and MICROSTRUCTURAL PROPERTIES OF THULIUM ION ADDED TRIPLE TELLURITE BASED PHOTONIC GLASSES Tellurium oxide crystal does not readily exhibit glass characteristics unlike silica used as a fiber optic enhancer. However, it does exhibit transparent glass characteristics when reinforced with such modifying compositions as PbO, ZnO, PbF2 and ZnCl2, as additives. Therefore, properties of tellurium oxide based optical materials in crystal phase must be investigated depending on modifying elements. After tellurite based materials are added with PbO, ZnO, PbF2 and ZnCl2 compositions, their synthesis readily takes place as glass materials exhibiting large transparency characteristics in visible (VIS) and near-infrared (NIR) area. Thermal, microstructural and spectroscopic properties of Tm3+ ion added tellurite based photonic glass materials will be investigated through Thermal Analysis (DTA/ DSC), UV-VIS-NIR spectrophotometry, X-Ray Diffraction (XRD), and Scanning Electron Microscopy (SEM). During investigation for characterization of materials, glass transition (Tg), crystallization (Tc) and melting temperatures (Tm), absorption cross sections and crystal phases, and absorption spectrum energy bands in UV-VIS-NIR areas will be determined by way of experimental and theoretical methods. Key Words: Thulium, Tellurite Glass, Photonic, Fiber Optic.
Keywords: Fiber Optik; Fizik; Fotonik; Telürit Camları; Tulyum