Hematolojik Malignitelerde Görülen İnvazif Fungal İnfeksiyonların Tanısında Tanı Araçları: Kanıtlara Eleştirel Bakış ve Türk Uzman Görüşleri (TUG-2) - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Hematolojik malignitelerin tedavisinde önemli sorunlardan birisi de invazif fungal infeksiyonların tanısıdır. Mikolojik tanıdaki zorluklar ve hızlı müdahele etme gerekliliği, küf mantarlarının tanısında dolaylı işaretleyicilerin geliştirilmesine yol açmıştır. En sık kullanılan tanı testleri galaktomannan, beta-glukan ve moleküler yöntemlerdir. Her ne kadar bu tanı yöntemleri ile ilgili çok sayıda araştırma yapılmakta ise de, hiçbiri HIV ya da CMV'de olduğu gibi doğrudan yarar sağlamamaktadır. Tanı ile ilgili bu yazı klinisyene eldeki araçları kullanma konusunda yol göstermeyi amaçlamaktadır. Moleküler testlere henüz standardize edilmediği ve klinik kullanıma girmediği için bu yazıda değinilmeyecektir.

One of the most problematic issues in hematological malignancies is the diagnosis of invasive fungal diseases. Especially, the difficulty of mycological diagnosis and the necessity of immediate intervention in molds have led to the adoption of "surrogate markers" that do not verify but rather strongly suggest fungal infection. The markers commonly used are galactomannan (GM), beta-glucan, and imaging methods. Although there are numerous studies on these diagnostic approaches, none of these markers serve as a support for the clinician, as is the case in human immunodeficiency virus (HIV) or cytomegalovirus (CMV) infections. This paper has been prepared to explain the diagnostic tests. As molecular tests have not been standardized and are not used routinely in the clinics, they will not be mentioned here.
Diagnosis of Invasive Fungal Diseases in Hematological Malignancies: A Critical Review of Evidence and Turkish Expert Opinion (TEO-2)
Keywords: Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Hematoloji; Mikrobiyoloji