Yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren firmaların finansal performans analizi - Ekici, Neslihan (My University, 2022)
Sürdürülebilir bir kalkınma ve ekonomik gelişme ancak sürdürülebilir bir çevrede gerçekleşebilmektedir. Bu çerçevede, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendirilmesi çok büyük bir önem arz etmektedir. Dünyada fosil yakıtların tükenmekte olması ve doğaya verdikleri zararlardan dolayı yenilenebilir enerji kaynağı arayışına hız verilmiştir. Bu arayışlar, enerji şirketlerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesine neden olmuştur. Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de yenilenebilir enerji kaynakları kullanan enerji şirketleri mevcuttur ve giderek yaygınlaşmaktadır. Finansal performans işletmelerin para ile ilgili faaliyetlerine ait sonuçlarının ölçülmesi sürecinde kullanılmaktadır. Elde edilen sonuçlar aracılığı ile işletmelerin geçmişteki faaliyetleri değerlendirilebilmekte ve geleceğe dair kararlarına da yön verilebilmektedir. Bu ölçümler, yatırımcılar için de çok büyük anlamlar ifade etmektedirler. Finansal performans analizi sayesinde işletmenin likidite kullanımı, varlık kullanımı ve karlılık durumuna ait bilgilere ulaşılabilir. Tüm sektörlerde olduğu gibi enerji sektöründe de finansal performans analizine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tez çalışmasında Borsa İstanbul (BİST)’te işlem gören ve üretim faaliyetlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak faaliyet gösteren firmaların 2020 yılındaki performansları her bir firma için o dönemlere ait bilanço, gelir tablosu ve nakit akışı tablosu incelenerek sektörel bir analiz yapmak amaçlanmıştır. Bu şirketlerin finansal performansı oran analizi ile gerçekleştirilmiştir. Bulunan bu oranlar finansal performans göstergesi veya kriteri olarak ele alınmış olup kriterler objektif bir ağırlıklandırma olması için ENTROPİ yöntemiyle ağırlıklandırılmıştır. Çok kriterli karar verme yöntemlerinden TOPSİS ile derinlemesine analiz edilip performans göstergelerine ait skor her bir firmaya skor atanarak başarı sıralamasına ulaşılmıştır. Sonrasında 2020 dönemine ait açılış ve kapanış fiyatlarının değişimi dikkate alınarak hesaplanan hisse getirilerine ait sıralama ile karşılaştırma yapılmıştır. Yapılacak olan bu araştırma ile 2020 yılında Türkiye’deki yenilenebilir enerji sektörünün sektörel durumunu ortaya konması hedeflenmektedir. Ulaşılan sonuç için yatırımcılara ve bu konuyla ilgilenen diğer araştırmacılara fikir verebilecek bir kaynak olacağı düşünülmektedir.

Sustainable development and economic development can only take place in a sustainable environment. In this context, diversification of energy sources and directing them to renewable energy resources have a great importance. Due to the depletion of fossil fuels in the World and the damage they cause to the nature, the search for renewable energy resources has accelerated. This way of searching leads energy companies to the renewable energy sources. There are energy companies using renewable energy sources in our country as in the World, and they are becoming more and more widespread. Financial performance is used in the process of measuring the results of money related activities of enterprises. The past activities of the enterprises can be evaluated and their future decisions can be directed through the results obtained from performance analysis. This measurements have lots of meaning for the investors as well. Information about liquidity usage, asset usage and profitability of the companies can be accessed with the financial performance analysis. As in all sectors, this performance analysis is needed in the energy sector as well. Energy companies mostly turn to new investments in the field of renewable energy. In this thesis study; It is aimed to make sectoral analysis by examining the financial performance using balance sheet, income statement and cash flow statement of 2020 period for each companies operating in the renewable energy sector traded in Borsa Istanbul (BIST). The financial performance of those firms was carried out by ratio analysis. These founded ratios were considered as financial performance indicators or criteria andthose criterias were weighted by ENTROPY method for being objective analysis. An in-depth analysis was carried out with TOPSIS, one of the multi-criteria decision-making methods, and the score of performance indicators was assigned to each company and the success ranking was reached. After that, a comparison was made with the ranking of share returns calculated by taking into account the change in opening and closing prices for the 2020 period. With this research, it is aimed to reveal the potential status of the renewable energy sector of the renewable energy sector in Turkey in 2020. It is thought that it will be a resource that can provide insight to investors and other researchers interested in this topic for the achieved result.
Keywords: annual return; Business; çok kriterli karar; enerji; entropi; entropy; financial performance; finansal performans; İşletme; making; multi-criteria decision; oran analizi; ratio analysis; topsis; verme; yenilenebilir enerji; yıllık getiri renewable energy