Türkiye’de Klinik Eczacılık Hizmetlerinin Yerleştirilmesi ve_x000D_ Geliştirilmesi Aşamasında Cevap Bekleyen Bir Soru:_x000D_ Klinik Eczacı Kimdir?_x000D_ - (:unkn) unknown (My University, 2021)
İlaç hatalarının artması sonucunda, sağlık harcamaları da artmakta ve hasta sonuçları kötüleşebilmektedir. Klinik eczacılar, sağlıkekibine katılarak ve özellikle ilaç kullanımı ile ilgili sorumlulukları paylaşarak ilaçla ilgili sorunların belirlenmesi ve önlenmesi konusundafayda sağlamaktadırlar. Yaklaşık 60 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri’nde klinik eczacılık uzmanlığı tanımlanmıştır ve şu anda birçok ülkenin sağlık sisteminde klinik eczacılık uygulamaları mevcuttur. Klinikeczacılık, hizmetlerinde farmasötik bakım felsefesini benimsemektedir ve birincil amaç olarak en ideal hasta sonuçlarının elde edilmesiniamaçlamaktadır. Klinik eczacılık hizmetleri, hastaneler, serbest eczaneler, poliklinikler, bakım evleri, evde bakım hizmetleri gibi sağlık hizmeti sunulan tüm ortamlarda verilebilmektedir. Klinik eczacılıkhizmetleri; ilaç danışmanlığı ve hasta eğitimi hizmeti, kapsamlı ilaç yönetimi, ilaç uzlaşısı, ilaç incelemesi, ilaçla ilişkili sorunların saptanması ve önlenmesi, tedavi izlemi ve koruyucu sağlık hizmetleri gibibazı ana konu başlıklarında incelenebilir. Klinik eczacının kim olduğuna odaklanan bu derlemede, klinik eczacılığın genel konsepti ve klinik eczacılık eğitimi, çalışma alanları ve sunulan hizmetlerözetlenmiştir. Bu derlemenin ülkemizdeki klinik eczacılık hizmetlerinin uygulanması ve geliştirilmesi sırasında araştırmacılar, uygulayıcılar ve sağlık sistemi geliştiricileri için yararlı bir kaynak olmasıbeklenmektedir.

There are concerns regarding an increase in medication_x000D_ error that could be resulted in high health costs and poor patient outcomes. Clinical pharmacists would be a beneficial impact on the prevention and detection of medication-related problems by involving_x000D_ the health care team and sharing responsibilities, especially about_x000D_ medication utilization. Almost sixty years ago, specialization in clinical pharmacy was defined in the United States of America and currently available in the health-system of many countries. Clinical_x000D_ pharmacy adopts the philosophy of pharmaceutical care in its services_x000D_ and aims to achieve the most ideal patients’ clinical outcomes as the_x000D_ primary purpose. Clinical pharmacy services can be provided in all_x000D_ healthcare settings such as hospitals, community pharmacies, outpatient clinics, nursing homes, home care services. Clinical pharmacy_x000D_ services can be sorted in some major topics, such as drug information, patient counseling and education, comprehensive medication_x000D_ management, medication reconciliation, medication review, prevention and detection of medication-related problems, therapeutic drug_x000D_ monitoring, and preventive health services. Focusing on who the clinical pharmacist is, this review was summarized the general concept of_x000D_ clinical pharmacy and clinical pharmacists’ education, workplace, and_x000D_ services. This review is expected to be a useful resource for researchers and practitioners and health care system developers during_x000D_ the implementation and development of clinical pharmacy services_x000D_ in our country.
A Question Awaiting Answer During the Development and Implementation Stage of Clinical Pharmacy Services in Turkey: Who is Clinical Pharmacist?