Irak’taki Türkmenlerin Irak siyasetine etkileri - Şen, Osman Emre (My University, 2006)
Tezin Başlığı: Irak’taki Türkmenlerin Irak Siyasetine Etkileri Yakın tarihimizin önemli dönüm noktalarından sayılan Musul meselesi, Musul’un Misak-ı Milli sınırları içinde kalması ve Irak Türklerinin Anadolu Türklerinden kopması yanı ile, Türkiye’nin hala ilgisini kesemediği başlıca bölgesel sorunlardan biri olma özelliğini korumaktadır. Ortaya konan çözümün adil olmadığı, günümüzde daha bir açıklık kazanmıştır. Yapılan haksızlıklar yüzünden, bölgedeki toplumlar arasında en büyük huzursuzluğu da, Irak Türkmenlerinin yaşadığı söylenebilir. Günümüze kadar Irak vatandaşları olarak yaşamaya devam eden Türkmenler, bütün bu haksızlıklara rağmen, devlete karşı isyan etmemişler, silaha sarılarak ayrılıkçı bir harekette bulunmamışlardır. Buna karşılık Irak yönetimi, sürekli biçimde kuşku ile baktığı Türk toplumunun, siyasi ve kültürel haklarını zaman içinde çiğnemiş, hatta en basit vatandaşlık haklarını Türkmenlerden esirgemiştir. Saddam Hüseyin iktidarında da aynı sıkıntılarla karşı karşıya kalan Türkmenler, İran-Irak savaşında cephenin ön saflarına sürülerek hedef haline getirilmişlerdir. Akabinde başlayan Birinci Körfez savaşı sonrası çizilen 36’ncı paralel, Irak Türkmenlerini bölerek Saddam ve Kürt yönetimlerinin vicdanına bırakmıştır. ABD’nin Irak’ı demokrasi getirme vaadi ile işgal etmesi, tüm Iraklıları olduğu gibi Türkmenleri de sevindirmiştir. Saddam Hüseyin yönetiminin sona ermesi ile yeniden hak ve özgürlüklerine kavuşacaklarını düşünen Türkmenler, ABD’nin Irak’ın yeniden yapılanma sürecinde, Kürtlere öncelik tanıyarak kendilerini dikkate almaması neticesinde; hak ettikleri gibi Geçici Konseyde temsil ettirilmemiş, Kürtlerin şiddet ve baskılarına maruz bırakılmış, çoğunlukta oldukları bölgelerde etnik yapı zorla değiştirilmiş, Kerkük’te tapu kayıtları yağmalanmış, 30 Ocak 2005 tarihinde yapılan seçimlerde Kürt grupların seçim hilelerine göz yumulmuş, Anayasa hazırlama sürecinde yeterince temsil hakkı tanınmamış, 2005 yılı Aralık ayında yapılması öngörülen seçimlere esas teşkil edecek olan sayım ertelenmiş, Aralık 2005 tarihindeki seçimlerde hilelere göz yumulmuş ve liderlerine suikastlar düzenlenmiştir.

Thesis Title: Iraqi Turkomans effects on Iraq policy Musul problem that is considered as one of the turning points of our near history is meaning of separation of Iraq Turks and Anatolia Turks. Because of these, this problem is always very important for Turkey. Today, it is obvious that the solution was not fair. Because of these, Iraq Turkomans has been disturbed too much until nowadays. Until nowadays, Turkomans has been lived as Iraq citizens and never rebelled. Apart from these, Turkomans has been served very well to Iraq republic. But in return, Iraq has always been pressed Turkomans and hold their rights both political and cultural. Again in Saddam reign, Turkomans were face to problems. Turkomans were forced into front lines of Iran-Iraq war. After that, 36. Parallel was decided during the first gulf war that separates Turkomans and left them to Kurdish and Saddam reigns. An expectation from United States of America (USA) that is coming of democracy was affected Turkomans and other factions. But in reconstruction of Iraq process, Kurdish people are supported and again it is not fair for Turkomans . As a result of these; not represented in temporary council, exposed to pressure and violence of Kurds, ethnic structure of Turkoman fields are changed by force, register of prosperities are plundered in Kerkuk, the selections in 30 Feb 05, trick made by Kurds are tolerated, not being represented in the process of making the constitution, statics was canceled that is used in the selections in 2005, tricks were tolerated in selections Dec 05, Turkoman leaders were attempted to kill.
Keywords: Irak_Dış İlişkiler_Türkiye; Irak_Siyaset ve Yönetim; Türkiye_Dış İlişkiler_Irak; Türkmenler_Irak