Bankaların kredi dönüşlerinin erken uyarı modeli ile incelenmesi - Kaya, Raziye (My University, 2008)
Son yıllarda bankalarda yaşanan kredi dönüşlerindeki problemlerin, makroekonomik dengesizlikler ve dolayısıyla finansal sistemin yüksek risk ortamında faaliyet göstermesi nedeniyle ortaya çıktığı görülmektedir. Bankalar için, problemli kredilerin sayısında meydana gelen artış, bu kredilerin mümkün olduğunca erken saptanabilmesi ve gerekli önlemlerin önceden alınabilmesi için bir erken uyarı sisteminin geliştirilmesini gerekli hale getirmiştir. Burada amaç, kredi vermeyi öngören erken uyarı sistemi olarak kullanılabilecek bir tahminleme modeli geliştirmektir. Model, 2004-2006 arasında gözlemlenen yaklaşık 120 firmanın mali tablolarından türetilen finansal oranları ve muhasebe verileri kullanılarak kurulmuştur.

In the recent years, return of the lons problems at the banks occure due to the macroeconomic instabilities and consequently operating in a high risk environment of financial system. For Banks,the increase in the number of problem loans has brought about the need of an early warning system to detect problem loans as early as possible so that necessary precautions can be taken in advance. The aim is to enhance a model that can be used as an early warning system for estimating the giving loan. The model is constructed using the financial ratios derived from the financial statements and accaunting datas of nearly 120 firms observed between 2004 and 2006.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Kredilendirme