Production of essential oil-coated scaffold with antibacterialproperties - Arslan, İrem Tuba (My University, 2023)
Cilt terimi, insan vücudunun dış tabakasını ifade eder. Cilt, bedenimizi dış etkilerden koruyan ve iç organlarımızı çevreleyen en büyük organdır. Vücudumuzun dış yüzeyini kaplayarak onu çevredeki tehlikelere karşı korur, sıvı dengesini sağlar, sıcaklık regülasyonuna yardımcı olur ve dokunma, acı, sıcaklık gibi duyuların algılanmasını sağlar. Cilt yaralanması, cildin herhangi bir nedenle zarar görmesi durumunu ifade eder. Cilt yaralanmaları genellikle travma, kesikler, yanıklar, çizikler, ezikler, yara izleri, yırtıklar veya delinmeler şeklinde ortaya çıkabilir. Bu yaralanmalar, dış etkenlere maruz kalarak veya bir kazanın sonucunda meydana gelebilir. Modern yara örtüleri, geleneksel yara örtülerinin yerini alan, daha gelişmiş ve yenilikçi malzemelerden yapılan örtülerdir. Bu modern yara örtüleri, yaraların daha etkili bir şekilde iyileşmesini sağlamak, enfeksiyon riskini azaltmak ve yara iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla tasarlanmıştır. Doku mühendisliği, biyolojik dokuların laboratuvar ortamında üretilmesi ve hasar görmüş veya hastalıklı dokuların iyileştirilmesi amacıyla kullanılan bir disiplindir. 3 boyutlu baskı teknolojisi, doku mühendisliği alanında önemli bir rol oynamaktadır. Doku mühendisliğinde 3 boyutlu baskı, özelleştirilmiş doku yapılarının üretilmesi için kullanılır. Bu teknoloji, biyobaskı veya biyoyazıcı adı verilen özel 3B yazıcılar aracılığıyla gerçekleştirilir. İnsan vücudundaki doku ve organların kompleks yapısını taklit etmek üzere tasarlanmış biyomalzemeler veya biyoinkler kullanılarak 3 boyutlu bir doku yapısı oluşturulur. Bu çalışmada, 3B yazıcı kullanılarak oluşturulmuş olan PCL iskelesi PLA üzerine kakule (CEO) ve sarı kantaron (H.Perforatum) yağlarının yüklenmesi ile birlikte elektrosprey metodu kullanılarak 3 farklı oranda (500 µl Kakule-500 µl Sarı Kantoron, 750 µl Kakule-500 µl Sarı Kantoron, 1000 µl Kakule-500 µl Sarı Kantoron) kaplandı.Daha sonra elde edilen iskelelerin fiziksel, morfolojik, termal ve spektroskopik karakterizasyonları incelendi. Yara örtüsünün morfolojisini görüntülemek için elektron mikroskobu (SEM), moleküler yapısı hakkında bilgi sahibi olmak için Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektrometre cihazı, termal özelliklerini tespit etmek için diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) cihazı, çekme mukavemetini tespit etmek için çekme cihazı kullanıldı, şişme ve degredasyon testleri yapıldı. Malzemelerin antimikrobiyal özelliğini tespit etmek için S.aureus ve P.acruginosa bakterileri üzerinde test edildi. Bunun yanında malzeme/ iskeleye ilişkin hücre kültürü çalışması yapılarak in vitro sitotoksisite test edilmiştir. Elde edilen hücre test sonuçlarına göre 3 farklı örnek için herhangi bir toksisite gözlenmediği ve hücre büyümesinin de en çok PLA/ H.Perforatum-500µl CEO iskelesinde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak PLA/ Sarı kantoron-500µl CEO(Kakule) içeren solüsyonun 1 saat boyunca kaplanması sonucu oluşan PCL iskelesi üzerinde antibakteriyel özellik gözlendi.

The outermost layer of the human body is referred to as the skin. The greatest organ that shields our body from the elements and encircles our interior organs is the skin. By covering the outer surface of our body, it protects it against the dangers in the environment, provides fluid balance, helps temperature regulation, and provides the perception of senses such as touch, pain, and temperature. Skin injury refers to the condition of the skin being damaged for any reason. Skin injuries can often be presented as trauma, cuts, burns, scratches, bruises, scars, tears, or punctures. These injuries can be caused by exposure to external factors or because of an accident. Modern dressings are dressings made from more advanced and innovative materials that replace traditional dressings. These modern dressings are designed to help wounds heal more effectively, reduce the risk of infection, and speed up the wound-healing process. Tissue engineering is a discipline used to produce biological tissues in a laboratory environment and to heal damaged or diseased tissues. 3D printing technology plays an important role in tissue engineering. In tissue engineering, 3D printing is used to produce customized tissue structures. This technology is carried out through special 3D printers called bioprinters or bioprinters. A 3-dimensional tissue structure is created using biomaterials or bio-inks designed to mimic the complex structure of tissues and organs in the human body. In this study, the PCL scaffold, which was created using a 3D printer, was coated on PLA using the electrospray method. Thereafter, cardamom and Hypericum Perforatum oil were loaded into the synthesized compound at 3 different rates(500 µl CEO-500 µl H.Perforatum, 750 µl CEO-500 µl H.Perforatum, 1000 µl CEO-500 µl H.Perforatum) to compare the difference and the capacity of each formula. Then, characterization tests were carried out on these scaffolds. First, the morphology of the wound dressing was examined using an electron microscope (SEM). A Fourier-transform-infrared (FTIR) spectrometer was then employed to determine the molecular makeup of the formula. Additionally, its thermal characteristics were discovered using differential scanning calorimeter (DSC) equipment. Moreover, a tensile device was utilized to detect tensile strength and perform swelling and degradation tests. These procedures will be tested on S.aureus and P.acruginosa bacteria to determine their antimicrobial property. Lastly, in-vitro cytotoxicity will be tested by performing a cell culture study. According to the cell test results, no toxic properties were observed in all three different samples. Cell growth was most observed in PLA/ H.Perforatum-500µl CEO scaffold. As a result of the mentioned techniques, antibacterial properties were observed in the PCL scaffold formed by coating the solution containing PCL/ H.Perforatum-500µl CEO for 1 hour.
Antibakteriyel özellik gösteren esansiyel yağ kaplı PCL doku iskelesinin üretilmesi
Keywords: 3B Yazıcı; 3D Printer; Bioengineering; Biyomühendislik; Cardamom oil; Electrospray; Elektrosprey; Hypericum Perforatum oil; Kakule; PCL; PLA; Sarı Kantaron Wound dressings; Yara Örtüleri