Dünyada ve Türkiye'de video akış servislerinde rekabet-porter'ın beş güç modeli üzerinden bir inceleme - Sezen, Esma Nur (My University, 2023)
İlk dönemlerindeki nispeten durağan yapısının aksine ortaya çıkışının ardından sürekli genişleyen potansiyeliyle bugün internet, sosyal ağlardan, müzik ve video akışına geniş bant gerektiren pek çok verinin iletimine olanak sağlayacak şekilde dönüşmüştür. Çalışmanın ilk kısmında internetin gelişimi kronolojik olarak ele alınmış, bugün ortaya çıkan pek çok teknolojinin altında yatan fikirler ve gelişmeler irdelenmiştir. Medyanın nasıl yeni medya olduğu ve yeni medyanın özellikleri açıklanmıştır. Daha sonra yeni medyanın gelişmesiyle değişen izleme alışkanlıkları ve video akış servisleri tanımlanmıştır. Bugün küresel anlamda internet trafiğinin büyük çoğunluğunu oluşturan video akışının yaygınlaşması bireylerin izleme alışkanlıklarının değişimi beraberinde getirmektedir. 2007 yılında Netflix’in video akış hizmeti sunmaya başlamasının ardından, Amazon Prime Video’nun sektöre girişi Netflix’in giderek artan popülerliğinin yanı sıra platformların orijinal içerik üretimindeki başarıları sonucu rakipleri kablo televizyon şirketleri ile yarışmaya başlamışlardır. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de video akış sektörü her geçen daha da büyümektedir. Akış Savaşları olarak anılan yoğun rekabet yaşanan bu büyüme yerel aktörlerin yanı sıra yabancı sermayenin pazara girişi ile artmaktadır. Rekabet ortamında firmaların davranışları ve rekabeti yönlendiren faktörlerin belirlenmesi adına gelenekselden farklı olarak internet tabanlı sektörlerde rekabeti güdüleyen faktörler ele alınmıştır. Video akış sektörünün rekabet analizi için Michael Porter’ın Beş Güç Modeli kullanılmıştır. Nitel içerik analizi yöntemi ile yapılan araştırma sonucunda sektördeki rekabetin yoğun olduğunu ve rekabet avantajına sahip platformların teknolojik yatırım, orijinal içerik üretimi ve yerelleşme stratejilerini etkili şekilde kullandıkları sonucuna varılmıştır.

In contrast to its relatively static nature in its early days, the Internet has transformed since its emergence with its ever-expanding potential, enabling the transmission of a wide range of data requiring broadband, from social networking to music and video streaming. In the first part of the study, the development of the internet is discussed chronologically and the ideas and developments underlying many of the technologies that have emerged today are analyzed. How media became new media and the characteristics of new media were explained. Then the changing viewing habits and video streaming services that have resulted from the development of new media are described. Today, the widespread use of video streaming, which accounts for the majority of internet traffic globally, brings about changes in individuals' viewing habits. In 2007, Netflix started to offer video streaming services, followed by Amazon Prime Video's entry into the sector. Netflix's increasing popularity, as well as the platforms' success in producing original content, led them to compete with cable television companies. As in the rest of the world, the video streaming industry is growing in Turkey as well. This growth, which is characterized by intense competition known as the Streaming Wars, is increasing with the entry of foreign capital into the market as well as local actors. In order to determine the behavior of firms in a competitive environment and the factors that drive competition, the factors that motivate competition in internet-based sectors are discussed differently from the traditional ones. Michael Porter's Five Forces Model was used for the competitive analysis of the video streaming industry. As a result of the research conducted with qualitative content analysis method, it was concluded that competition in the sector is intense and platforms with competitive advantage use technological investment, original content production and localization strategies effectively.
Keywords: Amazon Prime video (Firm); Amazon Prime video (Firma); Disney+ (Firm); Disney+ (Firma); Entrepreneurship; Girişimcilik; Internet; Internet videos; İnternet; İnternet videoları; Netflix; Netflix (Firm); Netflix (Firma); Platform Competition; Platform Rekabeti; Porter’ın Beş Güç Modeli Netflix; Porter's Five Forces Model; Technological innovations; Teknolojik yenilikler; Video Akış Servisleri; Video Streaming Services