Para politikası belirsizliğinin bankacılık endüstrisine etkileri ve Türkiye örneği - Uzuner, Mustafa Talha (My University, 2003)
Politika belirsizliği, herhangi bir politika uygulamasının sonucunda ortaya çıkacak etkinin boyutu ile ilgili belirsizliği tanımlamaktadır. Politika belirleyicilerinin, aktif istikrar politikası uygulamalarında çeşitli nedenlerle yanlışlıklar yapma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenlerden ilki, firmaların ve tüketicilerin beklentilerindeki belirsizliktir. İkinci neden, uygulamaya koyulan bir politikanın etkilerini göstermeden önce, ekonominin dengesini bozabilecek dengesizlikleri önceden tahmin etmenin güçlüğüdür. Üçüncü neden ise, politika uygulayıcılarının ekonominin gerçek yapısı hakkında yeterli bilgiye sahip olamamalarından kaynaklanmaktadır. Çalışmamızda,Türk bankacılık sektörü para politikası belirsizliğinin bir türevi olan enflasyonist belirsizlik koşullarında analiz edilmiştir. Konuya ilişkin modelde önce, Michael Bruno'nun 1992 tarihli çalışmasından yola çıkılarak, Türkiye için 1990: 03-2002: 06 döneminde aylık bazda enflasyon tahmini için bir denklem geliştirilmiştir. Söz konusu bu denklemin tahmin sonuçları istatistiksel anlamlılık ve açıklayıcılık gücü açısından tatminkar olduğu saptanmıştır. Yüksek enflasyon koşullarının geçerli olduğu ekonomilerdeki enflasyon dinamiklerini ortaya koyan denklemin çözümünden sonra modelimizde banka performansının temel ölçüleri olarak özsermaye getirisi ( ROE ) ve aktif getirisi (ROA) bağımlı değisken olarak kabul edilen ikinci bir denklem oluşturulmuştur. Gerek ROE ve gerekse ROA için oluşturulan denklemlerden ortaya çıkan bulgulara göre, araştırma hipotezi (Türkiyedeki mevduat bankacılık sektörünün

sermaye karlılık oranı (ROE) ve aktif karlılık oranı (ROA) enflasyonist belirsizlik tarafından etkilenmektedir ) nin kabul edilmesi sonucunu yaratmıştır. The purpose of this study is to explain and discuss the costs and effects of the rules versus discretion monetary policies both on theoretical grounds and in the context of banking industry. The study consists of three parts. The first part reviews the recent literature on the rules versus discretion debate in monetary policy. This debate is least 150 years old. It is important to distinguish between activist policy rules an discretionary policy. Activist policy rules involve feedback from the state the economy to the policy instrument, but the feedback is part of the rule. Sometimes the term passive policy rule is used to refer to special rules without feedback, like the fixed growth rate rule for the money supply. Discretion policy is formulated on a case-by-case and year-by year basis with no attempt to commit to or even talk about future policy decisions in advance. The second part reviews banking industry under monetary policy uncertainty. Since monetary policy uncertainty creates inflationary bias and banks deal largely in nominal financial instruments, a change in the rate of inflation may significantly affect the real value of their assets and liabilities. The third part evaluates the impact of unexpected inflation on the Turkish commercial banks. In this part, firstly, we model inflation uncertainty in Turkey. This model is developed based on M.Bruno model outlined in chap-ter -3 and covers the period from 1990:03-2002:06. After finding out inflation uncertainty, we set up another model that includes RAO,ROE about Turkish banks and inflation uncertainty. This model estimates the impact of inflation uncertainty on the ROA and ROE of the commercial Turkish banks. The evidence in the study shows that inflation uncertainly has a significant effect on commercial Turkish banks.
Keywords: Banka ve bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Para Politikaları_Türkiye