Proje-temelli ders ortamında öğretmen adaylarının çevik yaklaşım ve 21. yüzyıl becerileri ile ilgili deneyimlerinin incelenmesi - Oruçoğlu, İpek Burcu (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı, proje temelli bir ders ortamında öğretmen adaylarının kullandıkları çevik yaklaşım ve 21. yüzyıl becerileriyle ilgili deneyimlerini incelemektir. Karma yöntem durum çalışması tasarımı olarak desenlenen bu çalışmaya, 2020-2021 bahar döneminde İstanbul’daki bir devlet üniversitesinde öğrenim görmekte olan 41 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümü son sınıf öğrencisi katılmıştır. Çalışmanın verileri, 21. Yüzyıl Becerileri Özyeterlik Algısı Ölçeği, ara ve final yansıtma soruları, yarı yapılandırılmış odak grup görüşme formu, öz ve proje grubu değerlendirme formu ve akran sunumunu değerlendirme oturumu kayıtları ile toplanmıştır. Çevrim içi olarak yürütülen uygulamada katılımcılar tarafından oluşturulan 11 proje grubundan güncel bir problem belirlemeleri ve bu probleme yönelik eğitim amaçlı bir web sitesi geliştirmeleri istenmiştir. 14 haftalık uygulama süreci, “21. Yüzyıl Öğrenme Projesi Yönetimi” ve öğretim tasarımcılarına yönelik “Çevik Yaklaşım” çalışmasından ders ortamına uygun değişiklikler yapılarak kurgulanmıştır. Her proje grubunun çalışmaları, ders saatinde sanal sınıf platformunun ara odalar özelliği kullanılarak gerçekleştirilmiş ve araştırmacılar çevik yaklaşımın doğası gereği proje sponsoru rolüyle odalardaki çalışmalara katılmıştır. Tanımlama, planlama, yürütme/ izleme ve gözden geçirme olmak üzere dört proje aşamasından oluşan uygulama, temel olarak başlangıç toplantıları, kontrol toplantıları, ara raporlar, kullanıcı testleri ve proje sunumlarıyla yürütülmüş ve gerçekleşen etkinlikler dijital ortamda kayıt altına alınmıştır. 21. Yüzyıl Becerileri Özyeterlik Algısı Ölçeği ile elde edilen öntest-sontest nicel verilerinin analizinde bağımlı örneklemler için t-testi kullanılmıştır. Öz ve proje grubu değerlendirme formu ile elde edilen öz ve akran puanlarının istatistiksel analizi yapılmıştır. Yansıtmalar ve görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilirken uygulama sonunda yapılan değerlendirme oturumlarının kayıtlarından elde edilen yazılı transkriptler söylem analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Sonuç olarak deneyimlenen öğrenme ortamının öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerileri özyeterlik algılarını geliştirdiği ve ortamla ilgili genel olarak olumlu görüşe sahip olunduğu görülmektedir. Deneyimlenen bu sürecin öğretmen adayları arasındaki grup çalışmasına önemli katkılar sağladığı tespit edilmiştir. Bu çalışma, çevik yaklaşım süreçlerinden faydalanarak günümüze öğrencilerinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek öğrenme materyalleri tasarlayabilen, 21.yüzyıl becerileri gelişmiş öğretmen adaylarının nasıl yetiştirilebileceği konusunda örnek teşkil edebilecek bir çalışma olduğu düşünülmektedir. Çalışmanın eğitim sektörünün ihtiyaçlarına cevap verme noktasında yardımcı olacağı düşünüldüğünden öğretmen eğitimine yeni bir uygulama önerisinde bulunulması açısından önemlidir. Örnek bir proje geliştirme süreci olarak karar vericilere ve araştırmacılara yol gösterici olması beklenmektedir.

The aim of this study is to examine the experiences of pre-service teachers with the agile approach and 21st century skills in project-based course environment. This study was designed as a mixed-method case study. In the spring term of 2020-2021, 41 senior students of Computer Education and Instructional Technologies department enrolled as the participants of this study at a state university in Istanbul. Data were collected via 21st century skills self-efficacy perception scale, midterm and final reflections, semi-structured focus group interview form, self and peer evaluation form of project group work, evaluation form of peer presentation. In the context of the online process, 11 project groups created by participants were asked to identify a current problem of the 21st century and develop an educational website for this problem. The 14-week process was designed in accordance with the studies “The 21st Century Learning Project Management” and “Agile for Instructional Designers”. The works of each project group were carried out by using the breakout rooms of a virtual classroom platform during the course sessions with the researchers participated in the group rooms as the project sponsors. The process which consisted of the four project phases “Define, Plan, Do and Review”, was carried out basically with meetings, reports, user tests and project presentations, and all these events were recorded in digital environment. The convenience of the pretest-posttest quantitative data gathered via the 21st Century Skills Self-Efficacy Perception Scale, the dependent Samples T-Test was used for that data. Self and peer evaluation data was gathered via the self and peer evaluation form of project group work. Content Analysis Method was utilized for the data collected from reflections and interviews. Furthermore, the data gathered from the online evaluation sessions of project presentations were analyzed by using Discourse Analysis Method. As a result, according to the findings of this study it is aimed to reveal the experiences of pre-service teachers in that course environment in which they use Agile Approach and the improvement of their 21st century skills and they had positive views about the environment. It has been observed that this process has made significant contributions to group work among teacher candidates. In this context, it is important to propose such a new learning implication for teacher training as it is thought to help meet the needs of the business life. This study offers an exemplify learning implication that provides a guide for decision makers and researchers.
Examining the experiences of pre-service teachers with the agile approach and 21st century skills in project-based course environment
Keywords: 21. yüzyıl becerileri; 21st century skills; Agile learning; Agile project management; Çevik öğrenme; Çevik proje yönetimi; Instructional design; Öğretim tasarımı; Öğretmenler; Teachers; Training of; Turkey; Türkiye; Yetiştirilmesi