An analysis of the relationship between trade and environment in the context of WTO and the role of the EU - Tekekaya, Gülsüm (My University, 2006)
1990’lı yıllarda, serbest ticaret yanlısı kesimlerin ülkeler arası ticaret engellerini kaldırma çabaları büyük ölçüde başarılı olmuştur. Ancak günümüzde ticaretle doğrudan ya da dolaylı olarak ilgisi olan, insan sağlığı, çalışma standardları ve çevre gibi yeni konular gündeme oturmuştur. Ticarette serbestleşmenin çevre üzerine etkileri ve çevre koruma politikalarının ticaret üzerine etkileri görece yeni bir konu olmasına karşın; serbest ticaret yanlıları ve serbest ticaretin çevre korumaya olumsuz etkisi olacağına inananlar arasında muhtemel bir çatışma alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada ticaret ve çevre politikalarının birbiri üzerindeki pozitif ve negatif etkileri ele alınmıştır. Dünya ticaretini yönlendiren uluslarası örgüt olması sebebiyle konu Dünya Ticaret Örgütü içerisindeki tartışmalar ve DTÖ ile ticareti sınırlayıcı hükümler içeren Çok Taraflı Çevre Anlaşmaları ilişkisi açısından da incelenmiştir. Ayrıca Avrupa Birliği hem dünyadaki en büyük ticaret bloğu olması hem de kendi içerisinde kapsamlı bir serbest ticaret - çevre politikası oluşturması sebebiyle çalışmamıza dahil edilmiştir. İncelemelerimiz sonucunda, pek çok durumda çevresel problemlerin temel sebebi olmayan ticari faaliyetlerin çevre üzerinde kesin bir olumlu ya da olumsuz etkisinin olmadığı, Dünya Ticaret Örgütü düzenlemelerinin ticaret ile bağlantılı yeni konuları çözümlemekte yetersiz kaldığı, Avrupa Birliği’nin küresel çevre düzenlemeleri için istikrarlı biçimde çevresel korumanın savunucusu rolünü oynamayı sürdürdüğü ve kendi içindeki serbest ticaret-çevre dengesinin diğer ülkeler için de model olabilecek bir yapı olduğu bulgularına ulaşılmıştır.

The efforts to erase trade barriers between countries in the 1990s have been successful for the free trade policy community. But new trade related issues such as human health, labor standards and environment is at the global agenda. The effect of trade liberalization on environment is a relatively new debate and it is one of the most important potential conflict areas between trade policy community and environmentalists. Since 1996, the topic is also in the agenda of World Trade Organization and various international organizations. In this study, the positive and negative effects of free trade policy on environment and of environment policy on free trade are compared. As being the international organization that governs world trade, the debates on this issue within the WTO and the clash between WTO provisions and Multinational Environment Agreements’ regulations is evaluated. Also, policy balance in the EU which is the largest trading bloc in the world with its comprehensive environment policy and the global role played by EU is analyzed. At the result of this study, it is found that; trade is not absolutely good or bad for environment because mostly it is not the root cause of environmental degradation. Because of this, trade sanctions are not effective to deal with the environmental problems. GATT Rules are not sufficient to cope with the new trade agenda but also WTO is not the appropriate organization to solve environmental problems. EU supports global environmental regulations and is a good example of balancing trade and environment policies.
Keywords: Ticaret