Üçüncü kişiler ile çocuk arasında kişisel ilişkinin kurulması - Er, Ayça Zeyrek (My University, 2019)
Kişisel ilişki kurma hakkı, çocuğun ana ve babası dışında üçüncü kişilere de tanınmış bulunmaktadır. Kanunda belirtilen olağanüstü hallerin gerçekleşmesi halinde bu konudaki mahkeme kararına istinaden, çocuğun hısımları veya diğer kişiler çocukla kişisel ilişki kurma hakkına sahip olmaktadırlar. Üçüncü kişilere söz konusu hakkın tanınmasındaki amaç, çocuğun yakın ilişkiler kurmuş olduğu kişilerden uzaklaşmasını önlemek ve bu ilişkilerin karşılıklı olarak canlı tutulmasını sağlamaktır. Dolayısıyla, kişisel ilişki kurma hakkı tesis edilmeden önce, çocuğun görüşüne başvurularak onun isteklerinin de dikkate alınması esastır. Kişisel ilişki kurma hakkının temel şartı, çocuğun yararının sağlanmasıdır. Çocuğun yararı kavramı sadece kişisel ilişki kurma hakkının kurulması aşamasında değerlendirilen bir husus değildir. Kişisel ilişki kurma hakkı tanınan kişinin, bu ilişkiyi sürdürebilmesi için çocuğun yararının tüm süreç boyunca korunabiliyor olması gerekir. Nitekim kişisel ilişki kurulmasına karar verildikten sonra çocuğun yararı ile örtüşmeyen durumların ortaya çıkması halinde, söz konusu ilişkinin kaldırılmasına veya sınırlandırılmasına karar verilebilecektir. Kişisel ilişki kurma hakkının cebri icra yolu ile uygulanması çocukların bu süreçte psikolojik olarak oldukça yıpranmalarına yol açmaktadır. Bu nedenle yaşanan olumsuzlukları giderebilmek adına henüz yasalaşmamış olan “Mağdur Hakları Kanun Tasarısı” oldukça önem taşımaktadır. Tasarının, süreç içerisinde geliştirilerek uygulamaya geçirilmesi durumunda çocuğun üstün yararının korunması bakımından büyük bir adım atılmış olacaktır.

The right to establish a personal relationship has been assigned to third parties as well as the parents of the child. In the event of extraordinary circumstances stated in the law, according to the court's decision in relation to this issue, the child's relatives or other people have the right to have a personal relationship with the child. The purpose of granting the aforementioned right to third parties is to prevent the child from moving away from the people he / she has close relations with and to ensure that these relations are kept mutually alive. Therefore, before the right to establish personal relations is established, it is essential to take the desire of the child into consideration.The basic condition of the right to establish a personal relationship is to provide the benefit of the child. The concept of the benefit of the child is not merely an assessment of the right to establish a personal relationship. The person who is entitled to a personal relationship should be able to maintain the child's benefit throughout the whole process in order to maintain this relationship. As a matter of fact, it is possible to decide on the abolition or limitation of the relationship if the situation arises that does not correspond to the benefit of the child after the decision to establish a personal relationship.The application of the right to establish a personal relationship through enforcement leads to the psychological deterioration of children in this process. Therefore, the Law Draft on Victim Rights, which has not yet been enacted in order to eliminate the negativities, is very important. If the draft is developed and implemented within the process, a big step will be taken to protect the best interests of the child.
Keywords: Child Delivery; Çocuğun Dinlenilmesi; Çocuğun Üstün Yararı; Çocuk Teslimi; Kişisel İlişki Kurma Hakkı; Kişisel İlişki Kurma Hakkının Sınırları; Listening the Child; The Great Benefit of the Child; The Limits of the Right to Establish a Personal Relationship; The Right to Establish a Personal Relationship