Kağıt sektöründe ihracatı artırma stratejileri - Kesimoğlu, Sevnur (My University, 2010)
Kağıt, kültürel ve sanayi alanındaki yeri ile insanlığın en önemli ihtiyaç maddelerinden biri olup, kağıt sanayinin gelişmesi bir ülkenin sanayi ve kültürel gelişmişlik düzeylerinin belirleyici etmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu araştırmada Türkiye kağıt sektörü incelenmiştir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kağıdın tarihçesinden ve üretim aşamalarından bahsedilerek, Türkiye ve Dünya’da kağıt üretimi açıklanmış, sektörün sorunlarına yer verilmiştir. İkinci bölümde; ihracat kavramı ve kağıt sektöründe ihracatı geliştirme yöntemleri açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise; sektörün rekabet gücü ve dış ticaretin durumundan bahsedilmiş, Türk kağıt sanayinin yurtdışı firmalarla rekabette zorlanmasının bazı nedenleri açıklanmış ve sektörün önde gelen kuruluşlarıyla yapılan mülakatın sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırma sonucunda; kağıt sektöründe üretimin tüketimi karşılayamadığı, yapılan üretim çoğunluğunun iç pazarda tüketildiği, bunun yanında Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ihracatında gerçekleştiği ve sektörün en önemli sorununun kalite ve fiyatlardaki dengesizlik olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sektörü, İhracat.

Paper, cultural and industrial area with a lot of humanity is one of the most important items of need, the paper industry, the development level of a country's industrial and cultural development as one of the determining factors, are considered. In this study, The Paper Sector of Turkey was investigated. The study consists of three main sections. In the first section of the paper mentioning the history and production stages, Turkey and the world described in the paper production sector, the problems are given. The second part, the export sector, export development concept and methods described in the paper. In the third section, mentioned in the state of the industry competitiveness and foreign trade, foreign companies in the Turkish paper industry competition and industry-leading organizations, explained the causes of distress in some of the interview results are given. In conclusion, the paper industry meet production consumption, the majority of the production is consumed in the domestic market, as well as the export takes place mainly in European countries and the industry's most important problem has been concluded that the quality and price instability. Key words: Paper, Paper Industry, Export.
Keywords: Kağıt Endüstrisi; Kağıt_İhracat